Na hlavný obsah

Ukrajinskí učitelia narazili na bariéry v slovenskom školstve

Komora učiteľov považuje nároky za diskriminačné.

Učitelia z Ukrajiny, ktorí chcú pôsobiť na Slovensku, to ani po zvoľnení nárokov nemajú jednoduché. Aby v našej krajine mohli učiť alebo pracovať ako odborní zamestnanci, musia chodiť po úradoch a za doklady platiť. Komora učiteľov považuje nároky na nich za diskriminačné.

V slovenských školách pracuje 34 ľudí z Ukrajiny – či už učiteľov, alebo odborných pracovníkov. Keďže získanie dokladov z ich krajiny môže byť problém, štát ich odbremenil od povinnosti preukázať bezúhonnosť. Namiesto toho potrebujú čestné vyhlásenie a psychologický posudok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Musia si svoje doklady z azbuky preložiť do slovenčiny. Preklad musí byť oficiálny, súdny preklad, a ten bude stáť niekoľko desiatok až sto eur. Ak ich dostanú o mesiac až dva, keď už sa blíži koniec školského roka, tak efektivita takéhoto riešenia bude veľmi nízka,“ uviedol Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov.

Najväčšou bariérou pre väčšinu ukrajinských učiteľov je však jazyk. Výhodu majú tí, čo ovládajú cudzí jazyk. Niektorých zamestnali školy ako angličtinárov. Ostatní učitelia nemajú na výber a pokiaľ chcú v školách učiť, chodia na kurzy.

Komora učiteľov od vlády očakáva nové opatrenia, ktoré umožnia ukrajinským učiteľom jednoduchšie sa zapojiť do vyučovania. Najmä keď ich máme málo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko