Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine zmenila zaužívané postupy dodávky zbraní

Keď prejdú cez hranice, idú rovno na frontovú líniu.

Vojna na Ukrajine zmenila zaužívané postupy dodávky zbraní
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Neobvyklá situácia prináša aj neobvyklé riziká. Dodávky zbraní z Washingtonu do Kyjeva obchádzajú prísne pravidlá, ktoré Spojené štáty dodržiavajú z obavy o ich skutočné využitie.

Americká administratíva ale aj viacerí experti tvrdia, že v snahe odraziť ruskú agresiu na Ukrajine, zaužívané postupy – aspoň čiastočne – platiť nemusia. Prioritou je čo najrýchlejšia dodávka na frontové línie. Téme sa venoval spravodajca RTVS v USA Martin Rajec v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Nákladné autá naložené najmä v Poľsku americkými zbraňami miznú za ukrajinskými hranicami. Pentagón netají, že nevie, kde presne končia a rozhodnutie o ich distribúcii je na ukrajinskom ministerstve obrany.

Väčšinou smerujú priamo na front

Väčšinou údajne smerujú priamo na frontové línie. Analytik Aaron Metha z Breaking defence pre RTVS upozornil na to, že takéto dodávky zbraní na „steroidoch“ prinášajú so sebou aj riziká.

„Nevyhnutne sa niektoré z týchto zbraní stratia a objavia sa časom na čiernom trhu. Toto je dlhodobá obava, že najmä protilietadlové zbrane padnú do rúk povstalcom a teroristickým skupinám,“ priblížil analytik.

Biely dom si je údajne spomínaných rizík vedomý. „V Bielom dome panuje zhoda, že musíme Ukrajincom dodať zbrane tak rýchlo, ako sa len dá, lebo sú v zúfalej situácii a každá minúta sa počíta. Preto je prezident toto riziko ochotný podstúpiť,“ skonštatoval Mehta.

Posielajú aj sofistikovanejšie zbrane

V poslednej dobe začali na Ukrajinu prúdiť okrem striel Javelin či Stinger aj sofistikovanejšie zbrane. Do tejto kategórie patria moderné radary a lodné drony na obranu pobrežia. Experti varujú, že týchto technológii sa môže zmocniť ruská armáda.

„Dodáme tieto systémy Ukrajincom, aby dokázali brániť svoje pobrežie. To je naša priorita. Nebudem špekulovať o tom, čo sa stane, keď sa ich zmocnia Rusi a čo by to znamenalo. Celý deň môže stráviť tým, že budeme špekulovať o niečom, čo sa nestalo. Ide o stratu času,“ priblížil hovorca Pentagónu John Kirby.

USA v minulosti dodali afganským mudžahídom bojujúcim so Sovietmi protilietadlové strely Stinger. Po skončení vojny sa ich pokúsili skúpiť späť. Napriek tomu sa niektoré nikdy nenašli. Žiadnu však nikdy nepoužili teroristi pri svojom útoku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál