Na hlavný obsah

Útok na Belgorod bude prekážkou v mierových rokovaniach, tvrdí Kremeľ

Zatiaľ nie jasné, či za ním stojí Ukrajina.

Útok na Belgorod bude prekážkou v mierových rokovaniach, tvrdí Kremeľ
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kremeľ v piatok (1. 4.) vyhlásil, že údajný útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod bude prekážkou pre pokračovanie rusko-ukrajinských mierových rokovaní. Z útoku Moskva obvinila ukrajinské sily. Informujú o tom agentúra AFP a stanica BBC.

Na otázku, či by incident mohli považovať za eskaláciu konfliktu na Ukrajine, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odpovedal kladne. „Samozrejme, nemôžeme to vnímať ako niečo, čo vytvorí vhodné podmienky pre pokračovanie rokovaní.“

Dodal, že o dianí v Belgorode informovali aj prezidenta Vladimira Putina. Zároveň doplnil, že podniknú opatrenia s cieľom zaistiť, aby v danej oblasti nedošlo k prerušeniu dodávok paliva.

Horel sklad paliva

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov obvinil Ukrajinu z útoku na sklad paliva v meste Belgorod ležiacom 40 kilometrov od ukrajinských hraníc, kde vypukol v piatok ráno mohutný požiar.

Podľa neho naň útočili dva nízko letiace ukrajinské vojenské vrtuľníky. Jeho tvrdenie sa však nedalo bezprostredne overiť.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok počas návštevy Poľska správy o údajnom ukrajinskom útoku v ruskom Belgorode nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť tvrdenie o tom, že sa do toho zapojila Ukrajina, jednoducho preto, lebo nemám všetky vojenské informácie,“ povedal Kuleba.

Pokrok v rokovaniach

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok po rokovaniach so svojím indickým rezortným kolegom podľa agentúry Reuters povedal, že doterajšie mierové rozhovory s Ukrajinou priniesli istý pokrok.

Dodal, že Moskva pripravuje odpoveď na návrhy Kyjeva, akým je napríklad neutralita Ukrajiny podmienená získaním bezpečnostných záruk.

Ukrajina podľa Lavrova počas mierových rokovaní preukázala „omnoho viac pochopenia“ pre situáciu na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a na Donbase na východe Ukrajiny, ako aj čo sa týka neutrálneho štatútu, ktorý pre Ukrajinu požaduje Moskva.

Mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou pokračujú v piatok prostredníctvom videohovoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet