Na hlavný obsah

Výtvarník a keramikár Ignác Bizmayer sa narodil pred 100 rokmi

Jeho hlinené výrobky patria medzi zberateľské rarity.

Výtvarník a keramikár Ignác Bizmayer sa narodil pred 100 rokmi
Slovenský keramikár, národný umelec Ignác Bizmayer. Foto: TASR

Ignác Bizmayer bol vrcholový predstaviteľ slovenskej keramickej figurálnej tvorby. Jeho hlinené výrobky znázorňujúce všedný život Slovákov sú cennou zberateľskou raritou.

Narodil sa 20. apríla 1922 v obci Košolná, kde vyrastal na habánskom dvore. V rokoch 1936 až 1939 študoval na Keramickej škole v Modre. Potom pracoval ako maliar úžitkových a dekoratívnych výrobkov fajansovej produkcie v Slovenskej keramike v Modre.

Od roku 1957 pôsobil ako umelec v slobodnom povolaní. Žil a tvoril vo svojom ateliéri v Modre – Harmónii.

Sústredil sa na výtvarné stvárnenie bohatých slovenských krojov remeselníkov, muzikantov, svätcov a početných ľudových tradícií a zvykov.

Snímka z Galérie Ignáca Bizmayera v Modre. ZDROJ: TASR

Z jedinečných diel Bizmayera sú známe napríklad Vynášanie Moreny, Jánošíkovská družina, Vinohradnícky rok (keramický figurálny cyklus), keramický krb pre slovenskú kolibu na svetovej výstave EXPO 67 v Montreale, súbor figurálnych reliéfov alebo keramika Na pomoc horám.

Výstavy doma aj v zahraničí

Samostatne vystavoval v českej Prahe (1955, 1982), v Bratislave (1972, 1982), v Banskej Bystrici (1972), v Martine (1972) aj v Trenčíne (1987). Jeho tvorbu obdivovali aj v Maďarsku (1974), Bulharsku (1975) a Egypte (1977).

V roku 2010 boli Bizmayerove diela súčasťou výstavy Hodnoty a odkazy – slovenské umenie proti fašizmu v Ruskom dome vedy a umenia v nemeckom Berlíne.

Snímka z expozície Múzea slovenskej keramickej plastiky v Modre. ZDROJ: TASR

Ako uvádza Rádio Pyramída, na otázku novinárov, koľko diel vytvoril, odpovedal:

„To sa nedá zrátať. Patríme k najchudobnejším národom Európy, ale sme najbohatší v pestrosti ľudových umeleckých prejavov. Máme nádherné, bohaté kroje, výšivky, folklór. Stále je z čoho čerpať. Preto dodnes robím, čo mi sily stačia, pretože sa môže stať, že o pár rokov už nikto nebude vedieť, aké bohatstvo sme tu mali. Vo svojich figúrkach vidím celý život, pripomínajú mi rôzne zážitky, a to sa nedá zaplatiť.

Počas Svetového kongresu keramikárov v roku 1994 sprístupnili v Modre Galériu Ignáca Bizmayera, ktorá je súčasťou Múzea Ľudovíta Štúra.

V rotundovej bašte mestského opevnenia zo 17. storočia je umiestnená Galéria Ignáca Bizmayera v Modre. ZDROJ: TASR

Získal titul národný umelec

Za svoj prínos do slovenskej výtvarnej kultúry sa v roku 1972 stal zaslúžilým umelcom a o desať rokov neskôr dostal titul národný umelec.

V roku 1995 mu udelili poctu Karola Plicku za mimoriadne celoživotné dielo v oblasti keramickej figurálnej tvorby a za výnimočný osobnostný prínos pri uchovávaní a popularizácii národných tradícií Slovenska.

Od roku 2003 bol držiteľom najvyššieho štátneho vyznamenania Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti výtvarného umenia a figurálnej tvorby.

Zomrel vo veku 97 rokov 15. augusta 2019 vo svojom dome v Modre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko