Na hlavný obsah

Bol prvým prezidentom Ukrajiny. Zomrel Leonid Kravčuk

Bol pri podpise takzvanej bielovežskej dohody.

Bol prvým prezidentom Ukrajiny. Zomrel Leonid Kravčuk
Na archívnej snímke prvý prezident Ukrajiny Leonid Kravčuk. Foto: TASR/AP

Vo veku 88 rokov zomrel v utorok (10. 5.) po dlhej chorobe prvý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk. Informovala o tom agentúra Ukrajinski Novyny s odvolaním sa na zdroj blízky Kravčukovej rodine. Kravčuk zastával funkciu prezidenta v rokoch 1991 až 1994.

V decembri 1991 bol spoločne s prezidentom Ruska Borisom Jeľcinom a predsedom Najvyššej rady Bieloruska a neskôr prvým lídrom nezávislého Bieloruska Stanislavom Šuškevičom pri podpise takzvanej bielovežskej dohody, ktorá po 69 rokoch ukončila existenciu Sovietskeho zväzu.

V júli 2020 viedol Leonid Kravčuk ukrajinskú delegáciu v Trojstrannej kontaktnej skupine pre Donbas, oblasť na východnej Ukrajine, ktorá je od roku 2014 predmetom ukrajinsko-ruských sporov a kde teraz prebiehajú tvrdé boje. Na tejto pozícii vystriedal druhého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, uviedla agentúra Unian.

V júni roku 2021 médiá písali, že Kravčukov zdravotný stav sa zhoršil. Neskôr prišla informácia, že podstúpil operáciu srdca. Po tomto výkone bol na jednotke intenzívnej starostlivosti a pripojený na pľúcny ventilátor.

Po operácii sa bývalý prezident zotavoval v Nemecku. Nedávno potom médiá písali, že jeho stav sa opäť zhoršil, uviedla agentúra Unian. Osemdesiate ôsme narodeniny oslávil Kravčuk v januári.

Minulý týždeň zomrel vo veku 87 rokov aj prvý líder nezávislého Bieloruska a spomenutý signatár bielovežovej dohody Stanislav Šuškevič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet