Na hlavný obsah

Eurokomisia chce investovať 300 miliárd eur na ukončenie závislosti od ruských energií

Plánuje zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov.

Eurokomisia chce investovať 300 miliárd eur na ukončenie závislosti od ruských energií
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rýchlejší prechod na obnoviteľné zdroje energie, zvýšenie energetickej účinnosti a úspory či spoločné nákupy plynu od nových dodávateľov. To sú hlavné súčasti zverejnenej stratégie, s ktorou chce Európska komisia v najbližších rokoch ukončiť závislosť EÚ od energií dovážaných z Ruska.

Komisia počíta s tým, že tento prechod bude do roku 2030 vyžadovať investície vo výške takmer 300 miliárd eur.

Časť z nich chce krajinám poskytnúť v rámci mimoriadneho fondu obnovy, ďalšiu časť získať napríklad zvýšením predaja emisných kvót. Celkovo 225 miliárd by mali tvoriť úvery, zvyšok priame dotácie.

Lídri únijných krajín poverili v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine Komisiu prípravou podrobného plánu, ako čo najrýchlejšie odísť od energetických zdrojov dovážaných z Ruska.

Jeho cieľom je zbaviť sa závislosti od neistých dodávok a prestať posielať do Moskvy peniaze, ktoré môže režim prezidenta Vladimira Putina využívať na financovanie vojny.

„Putinova vojna spôsobuje problémy na globálnom energetickom trhu. Ukazuje, ako sme závislí od dovážaných fosílnych palív. A ako sme zraniteľní, keď sa pri ich dovoze spoliehame na Rusko. Musíme našu závislosť obmedziť najrýchlejšie, ako sa bude dať,“ vyhlásila v stredu (18. 5.) predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

Viac obnoviteľných zdrojov

Unijná exekutíva chce v rámci zverejneného balíka zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe energie do roku 2030 na 45 % namiesto doteraz plánovaných 40 percent.

Má k tomu prispieť zdvojnásobenie kapacity solárnych elektrární v nasledujúcich troch rokoch. Ale aj povinná inštalácia solárnych panelov na všetky nové verejné, komerčné a neskôr aj obytné budovy. Zdvojnásobiť sa má aj počet využívaných tepelných čerpadiel.

Súčasťou balíka je aj návrh na výraznejšie zvýšenie energetickej účinnosti. Zatiaľ čo doteraz mala EÚ do roku 2030 znížiť spotrebu energie vďaka väčšej účinnosti o 9 percent, Komisia chce stanoviť nový cieľ na 13 percent.

Brusel počíta aj s tým, že časť ruského plynu nahradia nákupy LNG zo Spojených štátov, Kataru a ďalších krajín. Časť spotreby chce pokryť tiež zvýšením produkcie aj dovozu ekologicky čistého vodíka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika