Na hlavný obsah

Európske ceny plynu klesli na 4-týždňové minimum

Stláča ich zmiernenie postoja EÚ k platbám za ruský plyn.

Európske ceny plynu klesli na 4-týždňové minimum
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ceny zemného plynu v Európe padli na 4-týždňové minimum, keď sa oslabili tretí deň po sebe. Európska únia (EÚ) totiž zmiernila svoj postoj v otázke platieb za ruský plyn a vyjasnila, ako môžu importéri uhrádzať platby bez porušenia sankcií proti Moskve.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v utorok (17. 5.) na burze v Amsterdame klesol až o 5,7 % na 87,60 eura za megawatthodinu (MWh). To bolo najmenej od 19. apríla. Kontrakt neskôr zmazal časť strát a o 9.38 h SELČ sa predával s mínusom 4,2 %.

Platby za plyn

Európska komisia (EK) ešte koncom minulého týždňa revidovala usmernenie týkajúce sa spôsobov platby za ruský plyn. Potvrdila, že európski odberatelia môžu platiť bez toho, aby porušovali sankcie.

Podľa aktualizovaného usmernenia sankcie nebránia odberateľom, aby si otvorili účty v určenej banke. Firmy môžu platiť za ruský plyn, pokiaľ sa platby uskutočnia v menách uvedených v existujúcich kontraktoch, čo sú vo väčšine eurá alebo doláre, a deklarujú dokončenie transakcie v momente úhrady v tejto mene.

Podľa usmernenia EK by mali importéri jasne deklarovať, že považujú svoje záväzky v rámci existujúcich kontraktov za uhradené, keď zaplatia v eurách alebo dolároch.

To znamená, že po uhradení platby v uvedených menách už nemajú ďalšie záväzky a nemusia nijakým spôsobom jednať s ruskou centrálnou bankou, na ktorú sa vzťahujú sankcie a ktorá môže byť zapojená do konverzie eur na ruble.

Obmedzené dodávky

Usmernenie EK zmiernilo niekoľko týždňov trvajúci spor týkajúci sa dodávok energie. Moskva požaduje platby v rubľoch. V rámci požadovanej platobnej schémy si majú odberatelia otvoriť dva účty v Gazprombank, ktoré umožnia konverziu na ruble.

Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu zostávajú obmedzené aj v utorok (17. 5.). Dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) do EÚ a teplé počasie takisto prispeli k zníženiu európskych cien plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika