Na hlavný obsah

Johnson je pripravený zrušiť časť brexitovej dohody o Írsku

Ak to urobí, poruší medzinárodné právo.

Johnson je pripravený zrušiť časť brexitovej dohody o Írsku
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Oči expertov na medzinárodné vzťahy sa upierajú aj na Severné Írsko. Kabinet Borisa Johnsona totiž avizoval, že ak sa s Bruselom nedohodnú, pristúpi k jednostranným krokom. Vláda v Dubline ho varuje, že by to mohlo ohroziť mier medzi Írskom a Severným Írskom.

Ak by Londýn jednostranne zrušil írsky protokol, alebo niektoré jeho časti, mohlo by to znamenať vyhlásenie obchodnej vojny Európskej únii. Tieto slová pritom nevychádzajú z úst predstaviteľov írskej republiky alebo Európskej komisie, ale niektorých konzervatívcov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Predstavitelia kabinetu Borisa Johnsona tvrdia, že prioritou je zabezpečiť politickú stabilitu v Severnom Írsku, inými slovami zložiť vládu. A to za každú cenu.

Porušenie medzinárodného práva

Minister zahraničných vecí Írska Simon Coveney označuje vyhlásenia, ktoré zaznievajú z Londýna, za nesmierne znepokojujúce. Veľká Británia sa podľa neho vyhráža jednostrannými krokmi proti protokolu, hoci ho sama navrhla a zahlasovala za jeho prijatie.

Ak to Boris Johnson urobí, poruší tým medzinárodné právo, a to iba preto, aby upokojil severoírských unionistov a naruší krehký mier, ktorý panuje na ostrove.

Brusel navrhuje vytvoriť špeciálny koridor pre britské tovary, ktoré zostanú v Severnom Írsku. Dodáva, že ochrana jednotného trhu je jedným z hlavných pilierov Európskej únie. O úprave existujúceho protokolu o írsku a severnom írsku preto odmieta debatovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál