Na hlavný obsah

Lotyšská ministerka odstúpila pre ruské oslavy víťazstva v 2. svetovej vojne v Rige

Stratila vraj podporu premiéra Kariňša.

Lotyšská ministerka odstúpila pre ruské oslavy víťazstva v 2. svetovej vojne v Rige
Bývalá lotyšská ministerka vnútra Marija Golubevaová. Foto: Twitter

Lotyšská ministerka vnútra Marija Golubevaová rezignovala v súvislosti s kritikou vládnucej koalície na adresu polície.

Dôvodom kritiky bolo nedávne zhromaždenie rusky hovoriacich obyvateľov, aby si pripomenuli májové víťazstvo sovietskej armády v druhej svetovej vojne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko oslavuje víťazstvo v druhej svetovej vojne 9. mája. Lotyšsko rovnako ako Estónsko a Litva tvrdí, že Moskva toto víťazstvo využila na pripojenie troch pobaltských republík k niekdajšiemu Sovietskemu zväzu.

Pri obelisku v Rige sa 10. mája zišla skupina rusky hovoriacich ľudí, ktorých polícia rozohnala, pretože prejavovali sympatie k ruskej invázii na Ukrajine.

Golubevaová novinárom oznámila, že stratila podporu premiéra, keď jeden z koaličných partnerov pohrozil, že z koalície vystúpi na protest proti tomu, že polícia umožnila, aby sa 9. a 10. mája konalo zhromaždenie pri obelisku.

„Čo to vypovedá o odolnosti Lotyšska, keď môže bezvýznamné dvojhodinové stretnutie niekoľkých stoviek ľudí ohroziť vládu?“ spýtala sa Golubevaová.

Premiér Krišjánis Kariňš sa k odstúpeniu ministerky nevyjadril, ale k májovým akciám vyhlásil, že to boli prejavy neúcty k lotyšskému štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet