Na hlavný obsah

Matovič dáva nemocniciam Penty stopku. Odkázal, že z plánu obnovy nedostanú ani cent

Líder OĽANO má s Pentou problém.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) pritvrdil v boji s Pentou. Finančnej skupine, ktorá vlastní sieť nemocníc, odkázal, že z plánu obnovy nedostane ani cent. Navyše by mala štátu darovať nemocnicu Bory.

Z reakcie finančníkov vyplýva, že ich slová podpredsedu vlády pobavili. Boj Matoviča s Pentou môže ovplyvniť pacientov v regiónoch.

Líder OĽANO má s Pentou problém. Aj svoju predvolebnú kampaň postavil na kritike finančnej skupiny. Tá si pred 13 rokmi, cez ohodnotenie poistného kmeňa, vytiahla zo systému vyše 400 miliónov eur. Transakciou sa po rokoch zaoberá NAKA. Matovič by Pente odpustil, ak by štátu darovala nemocnicu Bory.

„Mohli by si vstúpiť do svedomia. Ako symbolická náplasť na dedičný hriech si myslím, že by to bolo dobré pre zdravotníctvo,“ uviedol Matovič.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Minister Matovič si v čase, kedy Slovenská republika a jej občania čelia bezprecedentnému zdražovaniu, zamieňa pozíciu ministra financií s kabaretným vystúpením,“ reagovala hovorkyňa spoločnosti Penta Investments Lenka Vargová.

Riaditeľ Borov priznal, že by boli ochotní rokovať o darovaní či predaji nemocnice. Chcú si však ponechať jej prevádzkovanie.

„Na každý taký vzťah treba dvoch partnerov, momentálne nemáme pocit, že by dvaja takí partneri boli,“ povedal riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka.

Matovič nedovolí financovanie z plánu obnovy

Matovič navyše avizuje, že z miliardy z plánu obnovy nedovolí financovanie súkromných projektov.

„Plán obnovy bol vybavený, aj tak sme ho vždy komunikovali, že chceme pomôcť, aby sme postavili z toho štátne nemocnice,“ uviedol Matovič.

Penta však cez Svet zdravia prevádzkuje viacero nemocníc, ktoré patria krajom alebo sú neziskovými organizáciami.

Svet zdravia sa chce uchádzať o podporu piatich projektov – o výstavbu nemocníc v Rimavskej Sobote a Humennom, dostavbu pavilónu v Spišskej Novej Vsi a Michalovciach a rekonštrukciu oddelenia v Topoľčanoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika