Na hlavný obsah

NAKA vymáhala spis na súde. Ten sa sťažuje na agresívne správanie policajtov

Vo veci začala konať aj generálna prokuratúra.

NAKA vymáhala spis na súde. Ten sa sťažuje na agresívne správanie policajtov
Ilustračná snímka - policajt NAKA v uniforme. Foto: Polícia SR, Facebook

Kauza kajúcnikov má ďalšiu politickú dohru. Rozruch vyvolal spôsob, akým sa k súdnemu spisu domáhali kriminalisti z Národnej kriminálne agentúry (NAKA). Prišli si poň na súd, ktorý rozhodoval o väzbe pre obvinených z krivej výpovede proti Vladimírovi Pčolinskému.

Začiatkom apríla rozhodla sudkyňa z Okresného súdu Bratislava III o tom, že tzv. kajúcnici Ľudovít Makó a Boris Beňa nemusia ísť do väzby. Podozrievali ich, že krivo vypovedali v kauze údajnej korupcie niekdajšieho riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Keďže spis i s utajovanou prílohou zostali na súde, prišli si ho minulý týždeň vyzdvihnúť príslušníci NAKA aj s príkazom na prehliadku budovy súdu. Príslušná sudkyňa ani predseda súdu im ho však nechceli odovzdať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa medializovaných informácií sa sudcovia tohto súdu sťažovali, že sa policajti z NAKA správali dosť agresívne. Vyhrážali sa, že ak bude treba, zavolajú zámočníka a vylomia trezor, v ktorom súdny spis uložili.

Predseda súdu spis vyšetrovateľom nakoniec vydal. Domnieval sa, že došlo k zásahu do nezávislosti súdu. Obrátil sa na súdnu radu, ktorá začala konať. Vedenie Policajného zboru (PZ) aj špeciálny prokurátor postup polície bránia s tým, že NAKA chcela predísť znehodnoteniu či pozmeneniu dôkazov.

„Konanie, ktorým realizovali zaisťovací úkon, vôbec nekorešponduje s typom správania, ktoré popísal jeden alebo dvaja sudcovia, prípadne zamestnankyňa súdu,“ uviedol dočasný prezident PZ Štefan Hamran.

Vo veci začala konať aj Generálna prokuratúra SR. Prešetrenie postupu policajtov z NAKA pripustil aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko