Na hlavný obsah

Novela zákona o vysokých školách rieši aj kupovanie záverečných prác

Asi 15 percent študentov získa titul nečestne.

Obchodovaniu so záverečnými prácami má byť koniec. Podvody rieši
novela zákona o vysokých školách platná od konca apríla. Odvtedy môže študent prísť o titul, a firmy, ktoré s prácami obchodujú, o peniaze. Problémy s pravosťou záverečných prác mali v minulosti aj niektorí politici.

Asi 15 percent vysokoškolákov získa diplom nečestne. Ak má študent peniaze, nemusí do záverečnej práce napísať ani čiarku. Spravia ju zaňho iní.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cena závisí od počtu strán, profesionálna agentúra prácu vyhotoví za 500 až 1 000 eur. Ročne promuje s kúpenou prácou dve až tritisíc študentov. Firmy a ľudia, ktorí s prácami obchodujú, sa skrývajú za prípravu podkladov.

„My sme našli približne dvadsiatku webov, pre tieto firmy pracujú aj zamestnanci vysokých škôl. A potom, samozrejme, sú to individuálne fyzické osoby, ktoré takéto služby ponúkajú buď na internetových sieťach, internetových bazároch alebo na nástenkách vysokých škôl,“ povedal analytik Nadácie zastavme korupciu Martin Suchý.

Kupovaniu prác má odzvoniť. Do zákona sa dostal nový pojem – akademický podvod. Študentovi, ktorý si prácu nevypracuje sám, hrozí odobratie titulu aj vylúčenie zo školy. Trest neminie ani autorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko