Na hlavný obsah

Počet ľudí trpiacich poruchami spánku narastá

Nespavosť sa stáva chronickou, ak trvá vyše tri mesiace.

Problémy s poruchami spánku trápia čoraz viac ľudí. Počet tých, ktorí užívajú lieky proti nespavosti, sa počas pandémie zdvojnásobil. Vyplýva to zo štatistík Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Môže za to psychické napätie aj covid.

Kým v roku 2020 lekári predpísali lieky proti nespavosti približne 40 000 poistencom najväčšej štátnej poisťovne, minulý rok ich bolo už 85 000. Spánok môžu narúšať depresie, úzkosti či iné psychické ochorenia, ale rovnako aj ochorenie COVID-19.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Najvyššie percento ľudí, ktorým sa predpisujú, tvoria ľudia vo veku nad 65 rokov, ale čoraz častejšie sa predpisujú aj mladším ľuďom. Minulý rok sa predpísali takmer 200 poistencom do 18 rokov,“ uviedla hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Chronickou sa nespavosť stáva vtedy, ak trvá viac ako tri mesiace. „Nespavosť sa definuje subjektívnym pocitom. Už samotný neosviežujúci spánok hodnotíme ako nespavosť. Môžu to byť aj časté prebudenia, zlé zaspávanie, neskoré zaspávanie alebo skoré vstávanie,“ hovorí Imrich Mucska, predseda Slovenskej spoločnosti spánkovej medicíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko