Na hlavný obsah

Polícia v rámci masívneho zásahu zatkla aj v SR ľudí podozrivých z prevádzačstva

Išlo o medzinárodnú akciu.

Polícia v rámci masívneho zásahu zatkla aj v SR ľudí podozrivých z prevádzačstva
Ilustračné foto - policajné putá. Foto: facebook: Polícia SR - Bratislavský kraj

Polícia pri masívnom medzinárodnom záťahu zatkla v Rakúsku, Česku, Rumunsku a na Slovensku 205 ľudí podozrivých z prevádzačstva. Gang pomohol v nelegálnom prechode hraníc viac ako 36 000 ľuďom, informovala vo štvrtok (12. 5.) rakúska agentúra APA.

Podľa nej mala táto zločinecká organizácia na svedomí okrem iného januárovú streľbu na rakúskych vojakov strážiacich hranicu s Maďarskom. Ale aj októbrovú smrť dvoch utečencov, ktorí sa udusili v malej dodávke.

„Je to jeden z najväčších úspechov v boji proti prevádzačskej mafii za predošlé roky,“ povedal rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Spolu s vedúcimi predstaviteľmi rakúskej polície pri predstavení výsledkov medzinárodného záťahu tiež uviedol, že príjmy gangu dosahovali 152 miliónov eur (3,8 miliardy korún).

Zo zistení polície vyplýva, že lídrom celej organizácie bol 28-ročný rumunský občan. Tomu sa v novembri 2020 podarilo utiecť z väzenia v rakúskom Sankt Pöltene počas lekárskeho ošetrenia v nemocnici.

Z 205 zatknutí sa 92 odohralo v Rakúsku, zvyšných 113 dohromady v Česku, Slovensku a Rumunsku. Bližšie podrobnosti k českým členom tejto organizácie či podielu českej polície na vyšetrovaní APA neuviedla.

Polícia v rakúskej spolkovej krajine Burgenland od začiatku minulého roka zaznamenávala zvýšený počet pokusov o nelegálne prekročenie maďarsko-rakúskej hranice v priestore južne od Viedne. Prevádzači na to používali najmä malé dodávky, do ktorých zvyčajne zmestilo 30 ľudí.

V januári prešiel moldavský prevádzač dodávkou s utečencami cez hraničný priechod Bildein, zastavil sa až na rakúskom území a pri úteku späť do Maďarska dvakrát vystrelil po zasahujúcich vojakoch. Nikto vtedy nebol zranený. V októbri minulého roka rakúski pohraničníci našli pri obci Siegendorf v opustenej dodávke dvoch udusených utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko