Na hlavný obsah

Putin: Rusko pomôže odvrátiť potravinovú krízu, ak Západ odvolá sankcie

Vyhlásil to počas telefonátu s Mariom Draghim.

Putin: Rusko pomôže odvrátiť potravinovú krízu, ak Západ odvolá sankcie
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Moskva je pripravená „výrazne prispieť“ k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy. Podmienkou je, že Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu.

Vyhlásil to vo štvrtok (26. 5.) ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s talianskym premiérom Mariom Draghim. Informuje o tom agentúra AFP.

„Vladimir Putin zdôraznil, že Ruská federácia je pripravená výrazne prispieť k prekonaniu potravinovej krízy vývozom obilia a hnojív pod podmienkou zrušenia politicky motivovaných obmedzení zo strany Západu,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Rusko nenesie zodpovednosť za problémy s dodávkami

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Putin hovoril aj o krokoch, ktoré prijímajú s cieľom zaistenia bezpečnej lodnej dopravy vrátane každodenného otvárania humanitárnych koridorov, ktoré umožňujú vyplávanie civilných lodí z prístavov v Azovskom a Čiernom mori. Toto však podľa Kremľa obmedzuje ukrajinská strana.

Putin okrem toho označil obvinenia, že Rusko môže za problémy s dodávkami potravín na celosvetovom trhu, za nepodložené.

Talianska vláda v osobitnom vyhlásení uviedla, že telefonát Draghiho s Putinom „bol venovaný vývoju situácie na Ukrajine a snahám o nájdenie spoločného riešenia pre prebiehajúcu potravinovú krízu a jej dôsledky na najchudobnejšie krajiny“ sveta.

Viaceré štáty uvalili na Rusko bezprecedentné sankcie po tom, ako ruský prezident nariadil 24. februára vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Tieto sankcie, ako i vojenské operácie, narušili dodávky hnojív, pšenice a ďalších komodít z Ruska aj z Ukrajiny. Obe krajiny produkujú až 30 percent celosvetových dodávok pšenice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet