Na hlavný obsah

Rusko sa snaží dobyť Donbas. Podľa analytika potrebuje vytvoriť alternatívny úspech

Rusom sa nedarí tak, ako chcú, tvrdí.

Rusko sa snaží dobyť Donbas. Podľa analytika potrebuje vytvoriť alternatívny úspech
Na snímke ukrajinský vojak na Donbase strieľa z protitankovej zbrane. Foto: SITA/AP

Tvrdé boje na Donbase pokračujú. Šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj najnovšie potvrdil, že ruské vojská už smerujú do Severodonecka. Podľa ukrajinského generálneho štábu sa pokúšajú zablokovať aj hlavné logistické trasy.

Ruské ostreľovanie zničilo všetku kritickú infraštruktúru v meste a asi 90 % budov. Kým ukrajinská hlava štátu údajne zvažuje telefonické rozhovory s prezidentmi Ruska a Turecka, šéf ruskej diplomacie hovorí o bezpodmienečnej priorite Moskvy – dobytí Donbasu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj použil v najnovšom videoposolstve štipľavý humor. Hovoril totiž o útoku ruských okupantov na hotel Mier v Severodonecku. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

„Mier je skutočne primárnym cieľom Ruska. Už v roku 2014 nám ho zobrali a teraz chcú uchmatnúť všetko ostatné – slobodu, budovy aj o život,“ vyhlásil Zelenskyj. Situáciu na východe Ukrajiny označil za neopísateľne ťažkú. Zároveň však dodal, že pokiaľ ide o dodávky zbraní zo Západu, už tento týždeň očakáva dobré správy.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov medzitým pre francúzsku televíziu TF 1 označil tzv. „oslobodenie“ Donbasu za „bezpodmienečnú prioritu“. „Chránime diskriminované obyvateľstvo Donbasu. Roky sa snažíme presvedčiť Západ, že Ukrajina by sa nemala približovať k NATO. Nevyhlásili sme ohrozenie svojej bezpečnosti cez noc, vojenská operácia bola nevyhnutná,“ povedal.

Víťazná alternatíva?

Podľa analytika pražského think-tanku Evropské hodnoty Davida Stulíka to znamená, že Rusko opäť znížilo svoje pôvodné ciele. To sa spája aj s neúspechmi ruskej armády.

„Operácia sa im nedarí tak, ako by chceli a snažia sa pre domácu verejnú mienku vytvoriť alternatívny úspech a situáciu, v ktorej by mohli povedať: Teraz sme dosiahli to, čo sme chceli,“ poznamenal.

Podľa neho Rusko pripravuje verejnú mienku aj na to, že sa zrejme dočasne zastaví len na Donbase. No poukazuje na to, že rok 2014 a Krym ukázali opak. Na portáli denníka Ukrajinská pravda sa najnovšie objavila informácia, že ukrajinská hlava štátu zvažuje telefonické rozhovory s prezidentmi Ruska a Turecka, ak je na ne pripravený aj Vladimir Putin.

Zelenskyj je pod tlakom

Volodymyr Zelenskyj opakovane hovorí, že za určitých podmienok je pripravený rokovať. Podľa Stulíka však nepôjde za ukrajinské pomyselné červené čiary.

„Prezident Zelenskyj je pod veľkým tlakom ukrajinskej verejnosti, ktorá nie je naklonená nejakým kompromisom smerom k územným ústupkom. Takže toto ho bude stále limitovať a bude preto žiadať, aby rokovania boli o úplnom stiahnutí sa Ruska z územia Ukrajiny,“ vysvetlil.

Možnosť vyhlásiť akési víťazstvo a zobrať si tzv. oddychový čas je podľa analytika pre Moskvu nevyhnutné. Poukazuje však na to, že pokračovanie agresie má Kremeľ v agende a len podrobenie celej Ukrajiny bude považovať za celkové víťazstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál