Na hlavný obsah

Slovenská pošta varuje pred podvodníkmi, skúšajú to najmä na seniorov

Ich spôsoby bývajú mimoriadne premyslené.

Pri predstave stoviek alebo tisícok eur na účte navyše sú niektorí ľudia ochotní poskytnúť aj tie najcitlivejšie údaje. V skutočnosti majú do činenia s podvodníkmi, ktorí chcú dosiahnuť pravý opak. Ich spôsoby bývajú mimoriadne premyslené.

Podvodníci to skúšajú telefonicky, a to najmä na starších ľudí. Tentoraz v mene Slovenskej pošty.

„Podvodníci volajú z utajených čísel, predstavujú sa ako zamestnanci Slovenskej pošty a klientom tvrdia, že majú pre nich väčší obnos peňazí od rôznych spoločností,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pani Helena sa s podobným podvodom už stretla, keď jej priateľka poskytla údaje aj číslo účtu neznámej osobe na internete.

„Ja neviem, tak ale na prvý šup by som to odhadla. Ešte zatiaľ mi troška slúži ten rozum na takéto veci,“ povedala pani Helena.

Aby telefonát v mene poštových zamestnancov vyznel dôveryhodne, podvodníci sa odvolávajú na nový zákon a vyhlášky, podľa ktorých môžu mať tieto peniaze u seba maximálne 5 dní, a preto naliehajú. Pýtajú si údaje o účte, aby mohli peniaze poslať čo najskôr.

„Aj v tomto prípade ide o podvod a klientov vyzývame k ostražitosti,“ dodala Dorčáková.

Slovenská pošta však v tejto súvislosti upozorňuje, že nikdy a od nikoho takéto citlivé údaje nežiada. A to ani mailom, telefonicky či SMS správou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko