Na hlavný obsah

Slovinský parlament potvrdil Roberta Goloba vo funkcii premiéra

Podporilo ho 54 poslancov.

Slovinský parlament potvrdil Roberta Goloba vo funkcii premiéra
Na snímke je Robert Golob. Ljubljana, predsedniska palaca. Izjava predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba po pogovorih z vodji poslanskih skupin in podpisu predloga za kandidata za predsednika vlade. *** Local Caption *** prezidentský palác portrét šírka Foto: TASR/AP

Slovinský parlament potvrdil v stredu (25. 5.) v hlasovaní víťaza aprílových parlamentných volieb Roberta Goloba vo funkcii premiéra. Informovala o tom agentúra STA.

Goloba podporilo 54 poslancov a 30 hlasovalo proti. Jeho nová trojčlenná stredoľavicová koalícia má v 90-člennom parlamente 53 kresiel.

Porážka doterajšiemu premiérovi

„Voliči sa jasne rozhodli, že chcú žiť v normálnom štáte bez trvalej neistoty,“ povedal 55-ročný Golob pri začatí zasadnutia parlamentu.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 24. apríla, získalo Golobove hnutie Hnutia Sloboda (GS) 34,53 percenta hlasov a v parlamente si tak zabezpečilo 41 poslaneckých kresiel.

Uštedrilo pritom zdrvujúcu porážku doterajšiemu premiérovi Janezovi Janšovi a jeho Slovinskej demokratickej strane (SDS), ktorá vo voľbách skončila na druhom mieste so ziskom menej než 23 percent hlasov.

Lídri troch slovinských stredoľavicových politických zoskupení – GS, Sociálnych demokratov (SD) a strany Ľavica – podpísali v utorok (24. 5.) koaličnú dohodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet