Na hlavný obsah

So sankciami proti Rusku súhlasí 80 % Európanov, ukázal prieskum

Takmer každý opýtaný podporil poskytovanie humanitárnej pomoci Ukrajine.

So sankciami proti Rusku súhlasí 80 % Európanov, ukázal prieskum
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok (5. 5.) zverejnený bleskový prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil vo všetkých členských štátoch Európskej únie, poukazuje na široký konsenzus medzi občanmi eurobloku v prospech celoeurópskej reakcie na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Väčšina Európanov si podľa tohto prieskumu myslí, že od začiatku vojny prejavila Európska únia solidaritu s Ukrajinou (79 %) a vo svojej reakcii bola jednotná (63 %) a rýchla (58 %).

Zhruba 38 % Slovákov je spokojných s tým, ako na krízu reagujú slovenské štátne orgány a 43 % je spokojných s reakciou EÚ.

Respondenti vo veľkej miere vyjadrili neochvejnú podporu Ukrajine a jej obyvateľom. Viac ako deväť z desiatich opýtaných (93 %) súhlasí s poskytovaním humanitárnej pomoci ľuďom zasiahnutým vojnou. Aj Slováci vyjadrili prevažný súhlas (90 %) s touto pomocou.

S myšlienkou privítať v EÚ ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, súhlasí 88 % Európanov. Finančnú podporu poskytovanú Ukrajine schvaľuje 80 percent.

Celkovo 66 % účastníkov prieskumu súhlasí s tým, že Ukrajina by mala vstúpiť do EÚ, keď bude pripravená. A 71 % sa domnieva, že Ukrajina je súčasťou európskej rodiny. Až 89 % s Ukrajincami súcití.

Podpora sankcií

Veľmi vysoká je aj podpora sankcií uvalených na Rusko po jeho vojenskom útoku na Ukrajinu. Prevažná väčšina Európanov (80 %) schvaľuje hospodárske sankcie proti Rusku. Spomedzi Slovákov s nimi súhlasilo 56 % ľudí.

Celkovo 79 % Európanov súhlasí so sankciami voči ruským oligarchom s cieľom spôsobiť jasnú hospodársku a politickú ujmu ruskej politickej elite zodpovednej za inváziu.

Dve tretiny Európanov (67 %) a 44% Slovákov schvaľujú, že Európska únia financuje nákup a dodávky vojenského vybavenia poskytovaného Ukrajine. Okrem toho podľa 75 % respondentov vojna na Ukrajine ukazuje, že je potrebná väčšia vojenská spoluprácu v rámci EÚ.

Boj s vysokými cenami energií

Z prieskumu vyplýva aj široká podpora pre opatrenia EÚ v oblasti energetiky, zameraných na odstránenie závislosti od ruských fosílnych palív. Existuje široký konsenzus čo sa týka naplnenia zásobníkov plynu v EÚ, aby sa zabránilo riziku nedostatku plynu počas budúcej zimy (86 %).

Podporujú aj to, aby Únia prijímala opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti budov, dopravy a tovaru (85 %) či skutočnosť, že vojna na Ukrajine zvyšuje naliehavosť investícií do energie z obnoviteľných zdrojov (84 %).

Celkovo až 90 % Európanov súhlasí s tým, že na európskej úrovni by sa mali prijať opatrenia na obmedzenie vplyvu rastúcich cien energií na spotrebiteľov a podniky. Spomedzi európskych respondentov 86 % uviedlo, že rastúce ceny energií majú výrazný vplyv na ich kúpnu silu.

Bleskový prieskum Eurobarometra sa uskutočnil v 27 členských štátoch EÚ v dňoch 13. – 20. apríla 2022. Prostredníctvom internetu oslovili 26 066 občanov členských krajín EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet