Na hlavný obsah

Sociálnymi sieťami sa šíria hoaxy o opičích kiahňach

Vyvracia ich molekulárny biológ.

Po dezinformáciách o pandémii či vojne na Ukrajine prišli na rad opičie kiahne. Šíriť sa začali v európskych krajinách, pričom sú typické pre africký kontinent, kde sa objavili pred desiatkami rokov. Konšpirátori ich však dávajú do súvisu s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Vedci tvrdia, že je to hoax.

Jeden z mnohých príspevkov na sociálnej sieti poukazuje na pôvod opičích kiahní. Podľa ľudí, ktorí ho zdieľajú, si stačí pozrieť príbalový leták k vakcíne od firmy AstraZeneca. V ňom sa uvádza, že obsahuje šimpanzí adenovírus, ktorý je použitý ako vektor.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prenáša informáciu o S-proteíne koronavírusu do buniek hostiteľa, teda človeka, ktorý je vakcinovaný. Tých vektorov je veľa, ktoré sa môžu použiť, a jeden z nich je taký, ktorý za normálnych okolností koluje naozaj medzi šimpanzami, preto my nemáme proti nemu imunitu. Preto je ideálny ako vektor, preto ho oni vybrali, ale s tými opičími kiahňami to nemá nič, to sú dve rôzne entity, dva rôzne organizmy, dva rôzne vírusy,“ uviedol molekulárny biológ Biomedicínskeho centra SAV.

Ľudia sa môžu opičími kiahňami nakaziť viacerými spôsobmi, no vakcináciou rozhodne nie. Vírus sa do tela dostáva dýchacími cestami, sliznicou, kontaktom s vyrážkami u infikovaného človeka alebo pri sexuálnom styku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko