Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine trvá tretí mesiac. Aká je jej cena?

Na vojnách profitujú najmä zbrojári.

Vojna na Ukrajine trvá tretí mesiac. Okrem ľudských, priniesla aj finančné straty. Ekonómovia hovoria o dlhodobých a mimoriadne vysokých ekonomických nákladoch.

Na to, koľko stojí vojna na Ukrajine, existuje hneď niekoľko odhadov. Len na ruskej strane by to mohla byť takmer miliarda dolárov denne.

„Patria tam napríklad náklady na muníciu a platy vojakov. Tie sú spravidla tie najmenšie. Druhá skupina sa potom už vzťahuje na zničenú infraštruktúru a nejaké ďalšie škody v krajine. Tie náklady sú potom patrične väčšie,“ uviedol ekonóm z Prognostického úradu SAV Vladimír Baláž.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ukrajinskí analytici z Kyjevskej ekonomickej školy ich doteraz vyčíslili na 88 miliárd USD.

„Bude treba obnoviť celú štruktúru krajiny. Na druhej strane aj tá emigrácia z Ukrajiny zrejme spôsobí nedostatok pracovnej sily,“ povedal vedecký pracovník z Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

Tá sa presunula aj k nám. Momentálne na Slovensku pracuje takmer 7 000 Ukrajincov, čo pomáha zamestnávateľom. Dlhodobo hlásia nedostatok pracovnej sily.

Na vojnách profitujú najmä zbrojári, a to aj slovenskí. Pätica najvýznamnejších len v roku 2020 dosiahla zisk viac ako 80 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet