Na hlavný obsah

Ak bude tuhá zima, Európe hrozia dodávky zemného plynu na prídel

Varuje šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku.

Ak bude tuhá zima, Európe hrozia dodávky zemného plynu na prídel
Zamestnanec kontroluje ventily plynovodu v ukrajinskom meste Stryj. Foto: TASR

Európe hrozia v zime dodávky zemného plynu na prídel. Pred scenárom varuje šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku. Dôležitým faktorom budú podľa neho nielen teploty a to, ako efektívne budú krajiny využívať dostupné zdroje, ale aj výkon ekonomiky Číny, významného odberateľa plynu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS  Michal Dzúrik.

Efektívnejšie využívanie zdrojov

Európska únia sa chce do konca roka zbaviť z dvoch tretín závislosti od ruského plynu a Brusel tvrdí, že by to mala zvládnuť. Dánsko, Nemecko a Rakúsko však avizujú surovinu na prídel, ak jej bude nedostatok.

Pred takýmto scenárom varuje, najmä v prípade tuhej zimy, aj riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol. Opatrenie by podľa neho najprv zasiahlo veľké priemyselné parky, nemuselo by sa však napokon vyhnúť ani domácnostiam.

Vyzýva preto na efektívnejšie využívanie energetických zdrojov, o čom hovorí aj analytik z portálu Energie pre vás Jozef Badida.

„Plynu na prídel sa vyhneme, ak ho budeme mať dostatok v zásobníkoch. Na európskej úrovni sa aktuálne rieši nová legislatíva ohľadom povinných zásob plynu. Napríklad Holanďania majú Gröningen, veľký zásobník plynu, najväčšie ložisko na kontinente, ktoré však postupne utlmujú. Ak by ho začali viac využívať, určite by to pomohlo,“ uviedol.

Veľa záleží od Číny

Badida upozorňuje, že pri dodávkach skvapalneného zemného plynu čelí Európska únia konkurencii, najmä v Ázii. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku budú všetky oči upreté na Čínu.

Najväčší dovozca takvaného LNG sa zotavuje z prísnych protipandemických uzáver a ak sa tamojšia ekonomika opäť naplno rozbehne, suroviny nazvyš pre starý kontinent, či už zo Spojených štátov, z Kataru, z Nórska alebo od iných producentov, veľa nezostane a jej cena porastie.

Podľa Mateja Šimalčíka zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií bude rozhodujúce, či v Číne zavedú ďalšie lockdowny.

„Pokiaľ budú fabriky otvorené s tým, že by mali aj potrebu dobiehať zameškané, tak tam dopyt po energiách bude výrazne vyšší. Čína je v zásade čistý dovozca energetických surovín, dokáže vykryť veľkú časť svetovej produkcie, tým že ide o takú obrovskú krajinu,“ tvrdí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál