Na hlavný obsah

Česi zariaďujú prevoz občana zabitého na Donbase, situácia je komplikovaná

Na Ukrajine bojoval ako dobrovoľník.

Česko rieši prevoz telesných pozostatkov svojho občana, ktorý zahynul na Ukrajine. Ide o dobrovoľníka, ktorý sa pripojil k ukrajinským ozbrojeným silám. Prevoz pozostatkov, ktorý organizuje rezort diplomacie, komplikuje zložitá situácia na fronte.

Muž z Třebíča podľahol mínometnej paľbe na Donbase v piatok (10. 6.), keď bol na hliadke. Na Ukrajine pôsobil niekoľko mesiacov. Bol jedným zo stovky dobrovoľníkov, ktorí sa pripojili k ukrajinskej armáde. Ministerstvu zahraničných vecí potvrdil jeho úmrtie vojenský útvar, za ktorý Čech bojoval.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Snažíme sa zistiť podrobnosti – kde je telo, akým spôsobom je možné previezť repatriáciu. Snažíme sa komunikovať s rodinou, aj so zainteresovanými akými sú poisťovne a ďalšie inštitúty. Na Ukrajine je teraz všetko náročnejšie tým, že inštitúcie nefungujú štandardne ako v bežnej mierovej dobe,“ priblížil Pavel Pitlik, vedúci konzulárnej sekcie MZV ČR.

Česko už podobný prípad riešilo v máji. Telo českého vodiča kamióna, ktorý sa dva mesiace neozýval rodine potom, keď odišiel na Ukrajinu pracovať ako dobrovoľník, sa napokon našlo v masovom hrobe neďaleko Kyjeva.

S objasnením toho prípadu pomáhali aj novinári z redakcie Voxpot, ktorí v danej lokalite natáčali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet