Na hlavný obsah

Holandsko predstavilo plány na zníženie emisií oxidov dusíka o 70 percent

Poľnohospodári protestujú.

Holandsko predstavilo plány na zníženie emisií oxidov dusíka o 70 percent
Farmári protestujú v Haagu proti krokom vládny znížiť uhlíkové emisie a emisie oxidov dusíka. Foto: TASR/AP

Holandská vláda v piatok (10. 6.) predstavila plány zníženia emisií oxidov dusíka o 70 percent, v niektorých oblastiach až o 95 percent. Podľa vlády ide o nevyhnutnú zmenu.

Poľnohospodári plány označujú za nerealistické a pripravujú protesty, napísala agentúra AP. Holandské provinčné vlády majú teraz rok na to, aby predstavili konkrétne plány, ktorými dosiahnu požadované zníženie.

Vládnuca koalícia vyčlenila vyše 24 miliárd eur na reformy, ktoré pravdepodobne prinútia mnohých farmárov výrazne obmedziť počty chovaných hospodárskych zvierat, alebo sa ich úplne zbaviť.

Druhý najväčší vývozca poľnohospodárskych výrobkov

„Niektorí z našich poľnohospodárov nebudú môcť pokračovať vo svojom podnikaní tak ako doteraz,“ povedala Christianne van der Walová, ministerka pre prírodu a pre dusíkovú politiku.

Holandsko je po Spojených štátoch druhým najväčším vývozcom poľnohospodárskych výrobkov na svete. Relatívne vysoké počty zvierat, užívanie umelých hnojív spoločne s dopravou a výstavbou viedli v husto zaľudnenej krajine k nadmerne vysokým hodnotám oxidov dusíka vo vode i vzduchu.

Holandskú vládu k činom prinútilo okrem iného nariadenie Európskeho súdneho dvora z roku 2018. Tiež nariadenie holandskej Štátnej rady z roku 2019. Opakované porušovanie emisných limitov v krajine viedlo k súdnym zákazom výstavby a budovania infraštruktúry, ktoré by mieru znečisťovania ešte zvýšili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet