Na hlavný obsah

Jaroslaw Kaczyňski opustil Morawieckého kabinet

Chce sa sústrediť na voľby.

Jaroslaw Kaczyňski opustil Morawieckého kabinet
Poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski. Foto: PAP

Podpredseda poľskej vlády Jaroslaw Kaczyňski podal rezignáciu a opustil kabinet premiéra Mateusza Morawieckého. Povedal to agentúre PAP.

Vplyvný šéf hlavnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa chce podľa svojich predchádzajúcich výrokov sústrediť na prípravu na parlamentné voľby, ktoré sa v krajine uskutočnia na budúci rok. Kaczyňski vo vláde zastával tiež post predsedu bezpečnostnej rady. Vo funkcii vicepremiéra ho nahradí minister obrany Mariusz Blaszczak.

„V tejto chvíli už nie som členom vlády. Žiadosť o rezignáciu som podal premiérovi, ktorý ju schválil. Čo viem, tak ju už podpísal aj prezident,“ povedal agentúre PAP Kaczyňski.

Kaczyňski dodal, že sa teraz musí sústrediť na to, čo je najdôležitejšie pre budúcnosť Poľska. „Nechcem preceňovať svoju úlohu, ale strana (Právo a spravodlivosť) potrebuje znovu získať zápal, pretože sa blíži moment, ktorý je pre politické strany všade na svete najdôležitejší,“ uviedol teraz už bývalý vicepremiér, ktorý už skôr oznámil, že sa chce sústrediť na prípravu parlamentných volieb.

Kaczyňski sa nevyjadril k tomu, kedy bude vymenovaný jeho nástupca Blaszczak. Podľa neho je to záležitosť prezidentskej kancelárie.

Kaczyňski sa stal podpredsedom vlády v októbri roku 2020. V kabinete predsedal bezpečnostnej rade, v ktorej pôsobia ministri obrany, vnútra, spravodlivosti, zahraničia a koordinátor tajných služieb. Kaczyňski tiež vedie hlavnú vládnu stranu PiS a býva považovaný za jednu z najvplyvnejších politických osobností v Poľsku.

Nič sa nezmení, tvrdí opozícia

„Nič sa nezmení. Kaczyňski naďalej zostane mužom číslo jeden,“ usúdil predseda opozičných ľudovcov Władysław Kosiniak-kamysz. „Jaroslaw Kaczyński odišiel z vlády, aby sa mohol plne venovať riadeniu vlády,“ ironicky poznamenal poslanec Európskeho parlamentu Marek Belka.

Minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro naopak v televízii Polsat News zdôraznil Kaczyńského zásluhy na prijatí „gigantického programu (vyzbrojenie ozbrojených síl), aký nemá v poľských dejinách obdoby“.

Líder liberálnej opozície Donald Tusk pred novinármi poznamenal, že Kaczyňski sa stal podpredsedom vlády, aby dohliadal na Morawieckého a Ziobru, aby sa nehádali. „Určite bude robiť to isté aj mimo vlády. Nemyslím, že by to nejako ovplyvnilo kvalitu vládnutia. Bude rovnako zlé s ním vo vláde aj bez neho,“ vyhlásil podľa denníka Gazeta Wyborzca. „Počul som, že Kaczyňski bude jazdiť po Poľsku. Dúfam, že konečne zastaví na nejakej benzínke a uvidí, čo spôsobil,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet