Na hlavný obsah

Naď nepredpokladá navyšovanie vojakov NATO na Slovensku nad 3 000

V lete ich tu podľa neho bude okolo 1 700.

Naď nepredpokladá navyšovanie vojakov NATO na Slovensku nad 3 000
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR

Slovensko v tejto chvíli nepredpokladá navyšovanie počtu cudzích vojakov NATO na svojom území nad parlamentom schválený počet 3 000. Povedal to po skončení samitu NATO v Madride vo štvrtok (30. 6.) slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Podľa neho bude v lete na Slovensku 1 600 až 1 700 zahraničných vojakov NATO, pričom ostane priestor na prípadné ďalšie posilnenie obrany krajiny. Ako doplnil, SR sa zároveň bude uchádzať o pomoc Aliancie pri financovaní budovania infraštruktúry.

Pripomenul, že vláda už schválila niektoré kroky vrátane vybudovania kontajnerového a stanového mestečka vo výcvikovom priestore Lešť a čiastočne aj na Sliači pre potreby pohybu spojeneckých vojakov.

Na budúci rok sa bude pokračovať v Kamenici nad Cirochou. Rezort obrany komunikuje s ministerstvom dopravy čo sa týka železníc a tiež nosnosti mostov pre potreby presunu vojenskej techniky NATO.      

Slovensko najneskôr v roku 2023 vyčlení na obranu najmenej dve percentá HDP. Snahou ministerstva obrany je však zabezpečiť túto úroveň ešte tento rok. Naď poukázal na fakt, že všetky krajiny na východnej hranici NATO na budúci rok dosiahnu minimálne hranicu dvoch percent.

Poľsko vynaloží na obranu až tri percentá HDP, pobaltské štáty a Rumunsko 2,5 percenta. Slovenský rezort obrany plánuje na budúci rok zvýšenie obranného rozpočtu na 2,1 percenta HDP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko