Na hlavný obsah

Polícia zadržala na protestoch v Istanbule 170 ľudí

Pripomínali si deviate výročie protivládnych demonštrácií.

Polícia zadržala na protestoch v Istanbule 170 ľudí
Na archívnej snímke polícia v Turecku zatýka demonštrantov. Foto: SITA/AP

Turecká polícia v utorok (31. 5.) podľa agentúry Reuters zadržala na demonštrácii pri námestí Taksim v Istanbule 170 ľudí, ktorí si prišli pripomenúť deväťročné výročie celonárodných protivládnych protestov.

Tie prepukli v roku 2013 po tom, ako polícia tvrdo zasiahla proti demonštrácii proti prestavaniu priľahlého parku Gezi.

Ľudia v roku 2013 spočiatku protestovali proti zničeniu parku, ktorý mal ustúpiť výstavbe mešity. Potom už demonštranti v zástupe tureckých miest vystupovali proti proislamskej a autoritatívnej politike vtedajšieho premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý teraz zastáva post prezidenta.

Minulý mesiac poslal turecký súd za organizáciu a financovanie týchto protestov do väzenia osem ľudí. Jedným z odsúdených je kritik tureckej vlády a mecenáš Osman Kavala, ktorý dostal doživotný trest.

Poriadková polícia sa štítmi v utorok zasiahla slzným plynom proti asi tisícke demonštrantov, ktorí sa zišli v centre Istanbulu. Zabránila im, aby sa dostali až na námestie Taksim.

Niektorí protestujúci mali transparenty s fotografiami odsúdených alebo ľudí zabitých pri policajných zásahoch v roku 2013. Ďalší kričali heslá proti prezidentovi Erdoganovi. Zadržanie 170 ľudí potvrdili istanbulské úrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet