Na hlavný obsah

Pri zrážke vlakov v Bohumíne zomrel rušňovodič, piati ďalší ľudia utrpeli zranenia

Príčiny nehody sú v štádiu vyšetrovania.

Pri zrážke vlakov v Bohumíne zomrel rušňovodič, piati ďalší ľudia utrpeli zranenia
Pendolino po zrážke s posunovacou lokomotívou v českom Bohumíne. Foto: ČTK/PR/Drážní inspekce

Vlak Pendolino odchádzajúci do Prahy sa v pondelok (27. 6.) ráno zrazil v stanici Bohumín na Karvinsku s posunovacou lokomotívou. Vodič zrážku neprežil.

Vo vlaku sa ľahko zranila členka vlakového personálu a štyria zamestnanci ČD Cargo na posunovacej lokomotíve. Informovali o tom hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský a generálny inšpektor dráhovej inšpekcie Jan Kučera.

„Najpravdepodobnejšou možnosťou je tzv. nedovolená jazda, čo znamená, že pendolino prešlo signál zakazujúci jazdu. Teda nemalo správne nastavené výhybky a vbehlo na miesto, kde nemalo,“ povedal Kučera. Materiálne škody sa podľa neho vyšplhajú na desiatky miliónov českých korún.

Hovorca moravskosliezskej záchrannej služby Lukáš Humpl uviedol, že muži z posunovacej lokomotívy vo veku 40 až 53 rokov sa zranili ľahko a stredne ťažko. Vo vlaku sa nachádzalo ďalších 16 osôb, cestujúcich evakuovali a vlak, ktorý mal odísť o 04.59 h, zrušili.

Dopravu na bohumínskej stanici prerušili asi na pol hodinu. Polícia na twitteri uviedla, že vlakovú dopravu do Poľska úplne zastavili.

Nehoda sa stala o 05:02 a vykoľajila dva vozne Pendolino, pričom poškodila výhybky. „Železničná inšpekcia začala vyšetrovanie príčin a okolností na mieste incidentu, pričom na mieste boli štyria inšpektori dráhovej inšpekcie,“ povedal Kučera.

Zdôraznil, že všetky informácie sú predbežné. „Vodič pendolina zomrel a zatiaľ nemôžeme povedať, že nehodu zavinil,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet