Na hlavný obsah

Slovensko a Maďarsko súperia o veľkú investíciu. V hre je údajne piata automobilka

Závod by mohol vzniknúť neďaleko Košíc.

Slovensko a Maďarsko súperia o veľkú investíciu. V hre je údajne piata automobilka
Na snímke výrobná linka automobilov Volvo v Belgicku. Foto: ČTK/BELGA

Slovensko alebo Maďarsko. Rozhodnutie o umiestnení strategickej investície sa blíži. Padnúť by malo v najbližších dňoch. Podľa viacerých indícií môže ísť o ďalšiu automobilku – konkrétne švédske Volvo.

Ak Slovensko uspeje, na východe krajiny môžu vzniknúť tisícky pracovných miest. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Anton Gbur.

Súboj s Maďarskom naposledy Slovensko prehralo. Prišlo o stovky pracovných miest nemeckej automobilky BMW. V Debrecíne teraz začína stavať svoj závod. Vláda podľa spravodajcu RTVS v Budapešti Gregora Martina Papucseka spravila pre priazeň firmy nezvyčajne veľa.

„Investícia dosahuje výšku 1 miliardy eur, maďarský rozpočet z toho vydelil 150 miliárd forintov, čo je zhruba 35 až 40 % štátny stimul. Bežný stimul je 10 až 20 percent,“ vysvetlil Papucsek.

Indície naznačujú, že ide o Volvo

Prešli štyri roky a o top investora súperia tieto dve krajiny znova. O koho ide, to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) prezradiť odmieta. Jasné je iba to, že by mal vytvoriť približne 5 000 pracovných pozícií a preinvestovať miliardy eur. A to pri obci Valaliky neďaleko Košíc.

Región patrí medzi najmenej rozvinuté okresy. Investor by preto mohol od vlády získať štedré dotácie. Sulík v zime sľuboval, že jeho meno spoznajú ľudia do leta.

„Ešte vytrimte chvíľu,“ povedal. Slovensko by mohlo byť v hre o piatu automobilku. Naznačuje to napríklad aj nedávna spoločná cesta Sulíka s predsedom košického kraja Rastislavom Trnkom do švédskeho Göteborgu.

Sídli tam automobilka Volvo. Na otázku RTVS, či na Slovensku plánuje postaviť fabriku, spoločnosť v písomnom stanovisku odpovedala vyhýbavo.

„Spoločnosť Volvo Cars oznámila ambíciu vyrobiť a predať 1,2 milióna áut do polovice tohto desaťročia. Nárast nad 1,2 milióna by si vyžadoval rozšírenie našej kapacity. V tejto fáze to nemôžeme viac komentovať.“

Vo Valalikoch zatiaľ netušia, kto sa o ich územie zaujíma. Tvrda iba to, že konečný termín, dokedy sa má investor rozhodnúť, je 16. jún.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál