Na hlavný obsah

Turecko plánuje v najbližších týždňoch novú vojenskú operáciu na severe Sýrie

Podľa analytikov si Erdogan chce posilniť vplyv.

Turecko plánuje v najbližších týždňoch novú vojenskú operáciu na severe Sýrie
Konvoj tureckých armádnych vozidiel sa nachádza neďaleko sýrskeho mesta Idlib. Foto: TASR/AP

Turecko plánuje v najbližších týždňoch novú vojenskú operáciu na severe Sýrie proti Kurdom. Tí sú pripravení brániť svoje územie. Analytici sa zhodujú, že týmto krokom si turecký prezident chce posilniť pozíciu vplyvu.

„Postupujeme do ďalšej fázy operácie s cieľom zriadiť 30-kilometrovú bezpečnostnú zónu na južných hraniciach. Niektoré sýrske oblasti zbavíme teroristov. Urobíme to postupne.“ uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa pripravovaným najnovším vojenským vpádom na južnej hranici Turecka chce zamerať na sýrske kurdské milície. Ankara ich považuje za teroristickú skupinu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovali redaktori RTVS Matej Baránek a Jakub Mitter.

Vojenské vybavenie pozdĺž hraníc

Podľa najnovších informácií už Turecko pozdĺž južných hraníc rozmiestnilo vojenské vybavenie. Ankara mala v Sýrii v priebehu posledných rokov viacero operácií.

„Nepokoje medzi Kurdami a Turkami trvajú už roky. V posledných možno 5 či 6 rokoch je to ešte viditeľnejšie. Pokračuje to neustále viaceré roky, takže asi to bude pokračovať aj v najbližšom období,“ uviedla analytička Lucia Yarr z Euractivu.

Podľa analytičky je jedným z možných zámerov opätovného vpádu Turecka do Sýrie posilnenie vplyvu prezidenta Erdogana. V minulosti sa mu to podľa Yarr podarilo dosiahnuť aj práve takýmto spôsobom.

„Netreba zabúdať, že o rok čakajú Turecko parlamentné aj prezidentkské voľby a prvýkrát sa opozícia naozaj spája, takže prezident bude v najbližších mesiacoch hľadať akékoľvek spôsoby, ako si popularitu zabezpečiť.“

Vpád odsúdili viaceré krajiny

Možný vpád tureckých vojsk na sever Sýrie odsúdili viaceré krajiny vrátane Spojených štátov aj Ruska. Ankara však naďalej tvrdí, že milície sýrskych Kurdov ohrozujú bezpečnosť Turecka, a preto ich musia čo najskôr eliminovať.

Kurdsko-arabská koalícia s názvom Sýrske demokratické sily vyhlásila, že si bude brániť vlastné územie. A aj keď sa bude snažiť o zmiernenie napätia, pripravuje sa na dlhé boje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál