Na hlavný obsah

V prípade výbuchu bytovky v Prešove sa objavili závažné skutočnosti

Pod výbuch sa podpísali aj stavebné úpravy.

V prípade výbuchu bytovky v Prešove sa objavili závažné skutočnosti. Za explóziou a následnou tragédiou na Mukačevskej ulici nemuseli byť len pracovníci, ktorí poškodili plynové potrubie, ale aj úpravy v dome. Tie si robili obyvatelia.

Vyplýva to z odborného posudku Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity. Nie je vylúčené, že k doterajším piatim obvineným pribudnú ďalší.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Znalci poukazujú napríklad na vybudované stropné konštrukcie vo vetracej šachte. Ak by bola šachta plne funkčná, nedošlo by ku kritickej koncentrácii zemného plynu.

Poukazujú aj na to, že v schodiskovom priestore nebolo možné otvoriť okná. Už krátko po výbuchu uviedol vtedajší krajský šéf hasičov, že na úpravy v bytovke nemali povolenie.

Polícia obvinila 5 ľudí

„Poviem to možno natvrdo, prerobenie toho bytového domu hasiči neodsúhlasili,“ povedal bývalý riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Ján Goliáš. Úpravy v bytovke urobili dva roky pred výbuchom.

„Požiadali sme hasičov o vyjadrenie, ale to trvalo dlho. Takže než sme dostali nesúhlasné stanovisko, už sme mali skoro práce hotové. Boli sme v časovom strese, potrebovali sme vyčerpať pôžičku. Mali sme statický výpočet k úpravám, ktoré sme robili a ďalej sme riešili zmeny v spolupráci so špecialistom požiarnej ochrany,“ vysvetlil predseda spoločenstva vlastníkov bytov zbúranej bytovky Mojmír Květoň.

Polícia krátko po výbuchu obvinila spolu piatich ľudí, z nich troch robotníkov.

„Ako sme od začiatku predpokladali, samotné prerazenie plynového potrubia nebolo jedinou príčinou. Predpokladáme, že ešte v rámci tohto trestného konania by malo vyšetrovanie smerovať k prípadnému vyvodzovaniu trestnej zodpovednosti proti ďalším subjektom,“ povedal obhajca obvinených robotníkov Martin Štrkolec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko