Na hlavný obsah

Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery Richardovi Sulíkovi

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu bude vo štvrtok.

Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery Richardovi Sulíkovi
Minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: TASR

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). Ministri sa na tom zhodli na stredajšom (15. 6.) rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Richarda Sulíka sa uskutoční vo štvrtok (16. 6.).

Návrh na jeho odvolanie podali poslanci opozičného Smeru-SD. Dôvodom má byť blamáž s ruskou ropou a poškodenie záujmov obyvateľov Slovenska. Práve Sulíka označuje Smer-SD za toho, kto je za celú situáciu politicky zodpovedný.

Poslanci obviňujú Sulíka z pasivity pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných hmôt. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných hmôt s drastickými dopadmi na životnú úroveň.

„Rozhodujúcim momentom, ktorý viedol skupinu poslancov NR SR k podaniu tohto návrhu, bola absolútna ignorancia slovenských národných ekonomických záujmov pri ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii, okrem iného aj v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy,“ uviedli poslanci.

„Ministerstvo hospodárstva ani vláda neregulujú ceny energií. Tiež nemôžu
ovplyvniť vývoj cien energií na veľkoobchodnom trhu. Regulované zložky ceny sa určujú nezávislým regulátorom. Tie však nie sú dôvodom súčasnej situácie zvýšenia cien. Naopak, národný regulátor aj s využitím už realizovaných opatrení znížil výšku regulovaných poplatkov,“
uvádza vláda vo svojom odôvodnení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko