Na hlavný obsah

Vylodenie spojencov v Normandii si opäť pripomínajú davy ľudí

Pláže sa zaliali krvou pred 78 rokmi.

Davy ľudí si v pondelok (6. 6.) pripomínajú spojenecké vylodenie v Normandii počas druhej svetovej vojny, ktoré sa odohralo na deň presne pred 78 rokmi. Veteráni, ktorí v pondelok dorazili na miestne pláže, vyjadrujú zmes pocitov radosti a smútku – aj pre vojnu na Ukrajine, píše agentúra AP.

Radosť majú veteráni Dňa D, keď vidia vďačnosť a priateľstvo Francúzov. Smútok ich prepadá pri pomyslení na padlých kamarátov aj na iný konflikt, ktorý práve zúri v Európe. Keď v pondelok vyšlo slnko nad širokým pásom piesku pláže Omaha, americký veterán Charles Shay zaspomínal na spolubojovníkov, ktorí pred 78 rokmi padli.

„Nikdy som na nich nezabudol a viem, že ich duch je stále tu,“ povedal AP 98-ročný Shay, ktorý pochádza z ostrova Indian Island v americkom štáte Maine a v pondelok sa zúčastnil rituálu pálenia šalvie v Saint-Laurent-sur-mer.

Shay, ktorý teraz žije v Normandii, mal 19 rokov, keď sa ako armádny medik vylodil 6. júna 1944 na pláži Omaha. Tento rok prenechal úlohu pálenia šalvie veteránke vojny v Perzskom zálive Julii Kellyovej, ktorá, rovnako ako jemu, má indiánsku krv.

„V tomto čase aj v akejkoľvek dobe vojna nie je dobrá,“ povedala Kellyová. Shayov odkaz mladej generácii potom je, aby boli „neustále ostražití“. „Samozrejme musím povedať, že by si mali chrániť svoju slobodu, ktorú teraz majú,“ zdôraznil Shay.

V minulých dvoch rokoch boli ceremónie spojené s výročím Dňa D obmedzené na minimum pre reštrikcie spojené s pandémiou. Tento rok sú davy návštevníkov z Francúzska aj zo zahraničia – vrátane veteránov starších ako 90 rokov – späť v Normandii, aby vzdali hold takmer 160 000 vojakom z Británie, USA, Kanady a ďalších krajín, ktorí sa tu vylodili, aby priniesli slobodu, napísala AP.

Prišiel aj veterán, ktorý prežil zajatie

Na pondelkovej ceremónii na Americkom cintoríne pri pláži Omaha vo francúzskom meste Colleville-sur-Mer sa očakáva niekoľko tisícok ľudí. Medzi desiatkami amerických veteránov by mal byť aj 97-ročný Ray Wallace, niekdajší príslušník 82. výsadkovej divízie.

V deň D bolo Wallaceov lietadlo zasiahnuté a vznietilo sa. Výsadkár tak musel zoskočiť skôr ako plánoval. Pristál 32 kilometrov od mesta Sainte-Mère-Église. Išlo o prvú francúzsku obec, ktorú mali oslobodiť od nacistov.

„Všetci sme sa vtedy trochu báli. A potom, keď nás zhodili, boli sme ďaleko od zvyšku skupiny. To bolo desivé,“ povedal AP vojak, ktorý necelý mesiac po zoskoku padol do zajatia. Vyslobodili ho po desiatich mesiacoch a myslí si, že mal šťastie.

„Pamätám si na dobrých priateľov, ktorých som tam stratil. Takže je to trochu emocionálne,“ povedal Wallace. Zavtipkoval však na otázku ohľadom tajomstva dlhovekosti. „Calvados!“ ponúkol jednoznačný recept v podobe miestneho alkoholického nápoja.

V Deň D sa spojeneckí vojaci vylodili na plážach pod kódovými názvami Omaha, Utah, Juno, Sword a Gold na 7 000 lodiach. Počas jediného dňa padlo 4414 spojeneckých vojakov, z toho 2501 Američanov. Viac ako 5000 ich bolo ranených. Niekoľko tisíc vojakov bolo zabitých alebo zranených tiež na nemeckej strane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet