Na hlavný obsah

Amerického expolicajta odsúdili za porušenie práv Georgea Floyda

Jeho smrť vyvolala vlnu protestov a rasových nepokojov.

Amerického expolicajta odsúdili za porušenie práv Georgea Floyda
Foto: TASR/AP

Federálny súd odsúdil vo štvrtok (21.7.) na dva a pol roka bývalého policajta Thomasa Lanea za podiel na smrti Afroameričana Georgea Floyda.

Jeho smrť v roku 2020 po zásahu polície vyvolala vlnu protestov a rasových nepokojov. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Lanea už vo februári odsúdili za porušenie občianskych práv Floyda. Súd ho spolu s ďalšími dvoma bývalými kolegami, Alexandrom Kuengom a Touom Thaom, uznal za vinného z neposkytnutia pomoci Floydovi.

Ten v dôsledku neprimeraného policajného zásahu prišiel o život. Federálna prokuratúra žiadala pre Lanea, ktorý je beloch, viac ako päťročný väzenský trest.

Jeho právni zástupcovia žiadali oveľa miernejší trest na základe toho, že Lane navrhol prevrátiť Floyda na bok a pokúsil sa ho resuscitovať.

Za Floydovu smrť z mája 2020 v meste Minneapolis v Minnesote už vlani v júni odsúdili na vyše 22 rokov väzenia policajta Dereka Chauvina.

Georgovi Floydovi kľačal takmer deväť minút na krku. Tento čin vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet