Na hlavný obsah

Austrálske Sydney zasiahol prívalový dážď, tisíce ľudí vyzvali na evakuáciu

Očakáva sa ďalšie zhoršenie počasia.

Austrálske Sydney zasiahol prívalový dážď, tisíce ľudí vyzvali na evakuáciu
Na ilustračnej snímke žena s dáždnikom čaká na zastávke. Foto: TASR

Úrady v austrálskom meste Sydney vyzvali v nedeľu (3. 7.) tisícky ľudí, aby opustili svoje domovy po tom, ako prívalový dážď spôsobil záplavy v okrajových častiach mesta.

V západnej časti mesta Sydney, oblasti, ktorú v marci postihli silné záplavy, vydali najmenej 18 príkazov na evakuáciu. „Ide o život ohrozujúcu núdzovú situáciu,“ povedala ministerka pre pohotovostné služby v štáte Nový Južný Wales Stephanie Cookeová.

Vzhľadom na to, že v najbližších dňoch sa očakáva zhoršenie počasia, varovala obyvateľov, že by mali byť „pripravení na rýchlu evakuáciu“.

Povodňová voda zaplavila miestne obchody a čerpaciu stanicu na juhozápadnom predmestí Camden, kde žije viac ako 100 000 ľudí. Cookeová vyzvala ľudí, ktorí žijú na 500-kilometrovom úseku východného pobrežia Austrálie, severne aj južne od Sydney, aby z dôvodu nepriaznivého počasia zvážili zrušenie svojich plánov na letné prázdniny.

Východ Austrálie postihli vo februári a v marci rozsiahle záplavy. Najviac zasiahli štáty Queensland a Nový Južný Wales. V dôsledku nepriaznivého počasia zahynulo viac než 20 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet