Na hlavný obsah

Biometán môže pomôcť znížiť emisie aj závislosť od ruského plynu

Prvú biometánovú stanicu na Slovensku spustili v Jelšave.

Prvú biometánovú stanicu na Slovensku spustili v Jelšave. Biometán je jednou z možností, ako znížiť emisie aj závislosť od dodávok ruského plynu.

Podľa Európskej komisie by do roku 2030 mal biometán nahradiť 10 percent spotreby zemného plynu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bioplynová stanica v Jelšave ako prvá rozšírila svoje technológie o výrobu biometánu. Na spracovanie používa najmä hnoj.

„Máme bioplyn, ktorý je menej kvalitný, upravíme ho na plyn kvalitný, čiže skoncentrujeme metán, ktorý už v bioplyne je. A to na úroveň kvality a parametre zemného plynu. Prvou výhodou je že máme lokálny zdroj doma, ktorým diverzifikujeme zdroje zvonka. Ďalšou výhodou je, že určité druhy odpadov, ktoré tu vznikajú tak či tak, môžu byť využité na produkciu bioplynu a šetrenie emisií.“ Vysvetlil Martin Pribola, konateľ spoločnosti PM, s. r. o.

Podobné zloženie ako zemný plyn

Biometán má takmer totožné zloženie ako zemný plyn. Môže sa využívať najmä v osobnej alebo autobusovej doprave, tiež v priemysle, alebo sa dá aj skvapalniť.

Slovensko má potenciál nahradiť asi 10% zemného plynu biometánom. Podariť by sa to mohlo o päť až sedem rokov.

„Prvá biometánová stanica na Slovensku má takzvanú zápornú uhlíkovú stopu. Čiže aj z hľadiska ochrany životného prostredia je to veľmi priaznivý vývoj. Nehovoriac o tom, že na výrobu biometánu sa spracúvajú rôzne druhy odpadov. Tieto plyny môžu byť alternatívou aj z cenového hľadiska.“ Tvrdí Richard Kvaňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Záujem bioplynových staníc zmeniť sa na biometánové je veľký. Štát by mal na budúci rok spustiť dotačnú schému na ich podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko