Na hlavný obsah

Ukrajina začala vyvážať elektrickú energiu do EÚ

Malo by to pomôcť znížiť závislosť od ruských energetických surovín.

Ukrajina začala vyvážať elektrickú energiu do EÚ
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Ukrajina začala vyvážať elektrickú energiu do Európskej únie, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Krok podľa neho pomôže Únii znížiť závislosť od ruských energetických surovín, informovala agentúra Reuters.

Zelenského vyjadrenie v jeho pravidelnom nočnom videoposolstve nasledovalo po štvrtkovom (30. 6.) oznámení premiéra Denysa Šmyhala, že export v ten istý deň začal v objeme 100 megawattov.

Otázka bezpečnosti pre Európu

Podľa ukrajinského prezidenta je začatie vývozu „ďalším významným krokom v našom smerovaní k Európskej únii“. „Vďaka ukrajinskej elektrine pôjde nahradiť významnú časť ruského plynu, ktorý používajú európski spotrebitelia. Pre nás je to teda nielen otázka príjmov z exportu, ale aj otázka bezpečnosti pre celú Európu,“ povedal Zelenskyj.

„Dovoľte mi pripomenúť, že k napojeniu našej krajiny na spoločný energetický systém EÚ došlo už po začiatku vojny. Ukrajina teraz robí veci, ktoré sa kedysi zdali nemožné,“ dodal.

Po tom, ako ukrajinskú prenosovú sústavu v polovici marca prepojili so sústavou v EÚ, získal Kyjev pozorovateľský status v Európskom združení prevádzkovateľov prenosových sústav (ENTSO-E).

Potenciál až 2,5 gigawattow

Združenie tento týždeň uviedlo, že ukončili prípravy na začatie vývozu z Ukrajiny a tiež z Moldavska k 30. júnu. Export sa bude uskutočňovať pomocou prepojenia vedenia s Rumunskom.

Začiatok obchodovania s elektrinou prostredníctvom ďalších interkonektorov – medzi Ukrajinou a Slovenskom, Ukrajinou a Maďarskom a Moldavskom a Rumunskom – má podľa ENTSO-E nasledovať čoskoro.

Ukrajinský premiér Šmyhal vo svojom vyhlásení uviedol, že potenciál vývozu elektriny z Ukrajiny smerom do EÚ je až 2,5 gigawattov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet