Na hlavný obsah

Bude SaS žiadať Matovičovu hlavu? Premiér predostrel vlastné riešenie krízy

Hovorí sa o predložení ultimáta.

História sa po roku opakuje. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) zrejme už v stredu (6. 7.) doručí politickým partnerom ultimátum. Žiadať bude odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie. Inak hrozí odchodom z koalície.

Otázke, či je ochotný odvolať svojho straníckeho predsedu, sa premiér Eduard Heger (OĽANO) aj v utorok (5. 7.) vyhol. Namiesto odpovedí ponúka partnerom vlastný recept na napätú situáciu – menej stretnutí na koaličných radách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V stredu čaká vládu Hegera rokovanie. Je možné, že jedno z posledných v aktuálnej zostave. O tom, ako a či vôbec fungovať ďalej v koalícii, má 13-členná republiková rada SaS, mimoriadne rozšírená o poslancov a ministrov.

Líder SaS Richard Sulík má na nej podľa informácií RTVS navrhnúť straníckym kolegom ultimátum adresované premiérovi. Buď do konca leta položí funkciu minister financií alebo trojica ministrov za SaS.

„Za mňa minister financií absolútne zlyhal. Určite budem súhlasiť s Richardom Sulíkom na tom, že bude musieť padnúť nejaké ultimátum, aby vláda fungovala iným spôsobom,“ povedal poslanec za SaS Marek Hattas.

Mimoriadne rokovanie predsedníctva sľubovalo ešte pred SaS aj OĽANO, no premiér ani v utorok nechcel povedať termín. V prípade, že by na ultimátum SaS nepristúpil a tá by opustila vládu, v parlamente by ju už oficiálne podporovalo iba 69 poslancov.

Teoreticky by mohli ministrov vo funkcii držať odídenci z OĽANO a poslanci od Mariana Kotlebu. Ide o spojenectvo ktoré už raz preverilo schvaľovanie tzv. matovičovho balíka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko