Na hlavný obsah

Na Sulíka a Matoviča som hrdý, tvrdí premiér. Koaličná rada podľa neho potrebuje reformu

Rozpad koalície si Slovensko nemôže dovoliť, tvrdí.

Na Sulíka a Matoviča som hrdý, tvrdí premiér. Koaličná rada podľa neho potrebuje reformu
Na snímke premiér Eduard Heger v relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Na Sulíka a Matoviča som hrdý. Vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Predseda vlády hovoril o tlačovej besede, na ktorej oznámili investíciu švédskej automobilky Volvo na Slovensku, a ktorej sa bok po boku zúčastnili aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Bola to súhra týchto dvoch ministrov. Ako som ich tam videl a počúval, tak som bol na nich hrdý,“ vyhlásil Heger. „Ak by takto profesionálne, odborne a politicky silno vystupovali najbližšie dva roky, tak Slovensko bude úspešnou krajinou,“ dodal.

Rozpad koalície si nemôžeme dovoliť, tvrdí

Nemôžeme si dovoliť rozpad koalície vyhlásil premiér. „Pre mňa je dôležité, aby sme stabilitu poskytli nielen do konca volebného obdobia, ale aby sme ukázali, že demokratické strany vedia vládnuť a vedia dovládnuť,“ povedal na margo permanentných rozporov v koalícii.

Zároveň svojich koaličných partnerov vyzval, aby sa zamysleli nad argumentmi, ktoré používajú, v poslednej dobe to už podľa neho zašlo priďaleko.

„Niektoré požiadavky niektorých našich koaličných partnerov prekročili rámec únosnosti z politického hľadiska,“ dodal. Nespresnil o aké požiadavky išlo.

Heger oznámil, že svojim koaličným partnerom predstavil reformu fungovania koaličnej rady. Tá by mala sprehľadniť procesy a priniesť viac pokoja. O akú reformu ide nespresnil. Povedal, že o nej ešte rokuje s koaličnými partnermi.

„V každej situácii sú všetky scenáre v hre,“ odpovedal premiér na otázku, či je možnosťou, že by obaja ministri – Sulík aj Matovič – odstúpili zo svojich funkcií.

Pomoc ľuďom so zdražovaním

Premiér odmietol hlasy kritikov, že pri pomoci ľuďom vláda zabudla na seniorov. Dôchodcovia podľa neho dostali pomoc v podobe očkovacieho bonusu a presunu vyplatenia 13. dôchodku na júl.

„Budeme to ďalej monitorovať, a ak budeme vidieť, že potrebujú ďalšiu pomoc, tak to urobíme,“ vyhlásil.

Hovorí, že za férový nástroj financovania pomoci občanom považuje valorizáciu daní. Strana SaS toto riešenie dlhodobo odmieta, premiér potvrdil, že spolu rokujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko