Na hlavný obsah

Emmanuel Macron pricestoval do Kamerunu

Plánuje navštíviť ďalšie dva africké štáty.

Emmanuel Macron pricestoval do Kamerunu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval v pondelok (25. 7.) do Kamerunu, čím začal cestu po troch západoafrických krajinách. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Macrona, ktorý sa usiluje obnoviť postkoloniálny vzťah Francúzska s Afrikou, privítal na letisku v hlavnom meste Yaoundé kamerunský premiér Joseph Ngute. Ide o Macronovu prvú zahraničnú cestu mimo Európy v rámci jeho druhého prezidentského mandátu, ktorého sa ujal v máji.

Rozhovory sa budú týkať občianskych nepokojov, politických kríz a etnického násilia

Macron bude v utorok (26. 7.) ráno rokovať v prezidentskom paláci so svojím náprotivkom Paulom Biyaom, ktorý vláde v Kamerune železnou päsťou už takmer 40 rokov, približuje AFP.

Očakáva sa, že štátnici sa budú rozprávať o bezpečnosti v Kamerune, ktorý je zmietaný etnickým násilím a povstaním anglofónnych separatistov. Tí od roku 2017 bojujú za nezávislosť dvoch anglicky hovoriacich provincií. Severnú časť Kamerunu sužujú zase útoky džihádistov zo skupiny Boko Haram.

Macron sa v stredu (27. 7.) presunie do Beninu, ktorý rovnako trpí krvavými útokmi islamských extrémistov. Džihádisti sa do krajín Guinejského zálivu dostali z regiónu Sahel.

Benin v minulosti vyzdvihovali pre jeho prosperujúcu pluralitnú demokraciu. Kritici však tvrdia, že počas vlády prezidenta Patricea Talona sa tento stav od roku 2016 postupne oslabuje.

Macron vo štvrtok (28. 7.) ukončí svoje západoafrické turné v Guinei-Bissau. Krajina trpí politickou krízou v období, keď sa jej prezident Umaro Sissoco Embaló pripravuje na prevzatie vedenia v Hospodárskom spoločenstve západoafrických štátov (ECOWAS).

Všetky tri krajiny kritizujú aktivisti za nedodržiavanie ľudských práv. Macronov úrad však uistil, že prezident sa počas svojej návštevy bude venovať i otázkam vládnej moci a práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet