Na hlavný obsah

Grécko môže prísť pre násilné vracanie utečencov o únijné zdroje, varuje Komisia

Krajina čelí výraznému nárastu migračnej vlny.

Grécko môže prísť pre násilné vracanie utečencov o únijné zdroje, varuje Komisia
Migranti sedia na lodi pobrežnej stráže v prístave Mytilene v severovýchodnej časti gréckeho ostrova Lesbos. Foto: TASR/AP

Grécko by mohlo prísť o peniaze z únijných fondov, ak nebude dodržiavať ľudské práva a nezastaví „násilné“ vracanie migrantov do Turecka. Po štvrtkovom (30. 6.) stretnutí s gréckymi vládnymi činiteľmi to povedala európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Informuje o tom agentúra Reuters.

Krajina dlhodobo odmieta, že by pri ochrane svojich, a zároveň únijných, hraníc bránila vstupu migrantov na svoje územie z Turecka násilím. Tento rok čelí väčšej migračnej vlne cez pozemné hranice s Tureckom aj na svoje ostrovy v Egejskom mori.

„Ochrana vonkajších hraníc EÚ pred ilegálnymi vstupmi je povinnosť. Násilné a ilegálne deportácie migrantov musia prestať,“ napísala na twitteri eurokomisárka. Prízvukovala, že prostriedky z fondov súvisia s dodržiavaním základných práv.

Dodala však, že ju zástupcovia gréckej vlády informovali o novom systéme, ktorý by od septembra mal dodržiavanie základných práv zabezpečiť. Bližšie údaje k tomu neposkytla ani ona, ani grécka strana.

Volanie po väčšej pomoci

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis v pondelok (27. 6.) v Európskom parlamente vyzval EÚ, aby Aténam viac pomohla v ochrane vonkajších hraníc.

„Očakávali by sme aktívnejšiu úlohu únijných inštitúcií smerom k Turecku, aby plnilo svoje záväzky,“ podčiarkol s tým, že podľa mnohých svedectiev žiadateľov o azyl turecké úrady ilegálne priechody hraníc do Grécka podporujú.

Koncom mája minister civilnej obrany Takis Theodorikakos uviedol, že bezpečnostné zložky chrániace hranice od začiatku roka zabránili na pozemnej hranici s Tureckom ilegálnemu prechodu asi 40 000 migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet