Na hlavný obsah

Levická nemocnica skrátila čakanie na výmenu kĺbov

Pacienti v iných nemocniciach čakajú na operáciu aj dva roky.

V levickej nemocnici ortopédi mesačne vymenia bedrový, ramenný alebo kolenný kĺb približne 60 pacientom.

Pacienti v mnohých slovenských nemocniciach čakajú na výmenu kĺbov aj dva roky. Dôvodmi sú veľký počet žiadateľov, ale aj obmedzené kapacity zdravotníckych zariadení. V levickej nemocnici skrátili čakaciu dobu na tri mesiace.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Za jednu pracovnú dobu urobím 5 endoprotéz na jednej operačnej sále. Zatiaľ zvládneme na druhej operačnej sále urobiť 8-10 artroskopií,“ dopĺňa primár ortopedického oddelenia Nemocnice Agel v Leviciach.

Čakacie obdobia v iných slovenských nemocniciach

Ortopédia v Leviciach chce patriť medzi 14 svetovo uznávaných. Aktuálne má k dispozícii zhruba desaťčlenný tím operatérov. V nitrianskej fakultnej nemocnici urobia mesačne asi 25 endoprotetických operácií, čakacia lehota je 4 až 5 mesiacov. Na výmenu kĺbu ešte dlhšie čakajú pacienti v Banskej Bystrici a Košiciach.

„Vplyvom odkladaných operácií počas pandémie, sú u nás aktuálne čakacie lehoty na výmenu kĺbov jeden a pol až dva roky. Aktuálne mesačne uskutočníme v priemere 50 operácií,“ vyjadrila sa hovorkyňa Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje.

„V súčasnosti sa na endoprotézu – výmenu kĺbu čaká v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach 9 až 10 mesiacov. Za máj a jún sme mali rekordné počty týchto operácií, boli na úrovni viac než 50 operácií mesačne,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Monika Krišková.

Pacient po operácii zostáva v nemocnici približne 5 dní. Životnosť umelej kĺbovej náhrady je 15 až 20 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny