Na hlavný obsah

Matovič chce za účasť vo voľbách rozdávať zľavy, koaličné strany návrh nepodporia

Ide o populistický krok, myslí si politológ Jozef Lenč.

Desať percentná zľava z poplatkov štátu – to je nápad Igora Matoviča (OĽANO), ako zvýšiť volebnú účasť. Podľa informácií RTVS je už potrebná legislatíva pripravená.

Zatiaľ však nie je známe, o ktoré poplatky pôjde. Kým hnutie OĽANO to berie ako motiváciu, zvyšok koalície hovorí o podplácaní voliča.

Legislatívne zmeny už pripravili

Odmeňovať ľudí za účasť vo voľbách si dal Igor Matovič ako jeden z predvolebných sľubov. Tento bod sa však do programového vyhlásenia vlády nedostal.

Potrebné legislatívne zmeny však už ležia pripravené na stole. Mali by byť súčasťou novely, ktorou chce vláda umožniť spojenie 2. kola prezidentských volieb s voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2024.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Politológ upozorňuje, že takýto krok je populistický a ľudia ho môžu vnímať ako úplatok. „Nemyslím si, že by mal štát realizovať činnosť, ktorá by ľudí nútila ísť k voľbám,“ myslí si Jozef Lenč, politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

S politológom súhlasia aj ďalší koaliční parteri. Za ľudí aj Sme rodina neplánujú takýto nápad podporiť. Nápad sa nepozdáva ani ďalším politickým stranám.

Návrh zmeny ústavy, ktorá by umožnila spojiť voľby v roku 2024, je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní, no novela o správnych poplatkoch zatiaľ nie. Je možné, že sa zľava z poplatkov štátu za účasť vo voľbách dostane do parlamentu len cez poslanecké návrhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko