Na hlavný obsah

Najvyšší kontrolný úrad preverí hospodárenie SND

Dôvodom sú spory týkajúce sa opernej zložky.

Najvyšší kontrolný úrad preverí hospodárenie SND
Bývalí a súčasní operní sólisti pred budovou Slovenského národného divadla v Bratislave. Foto: TASR

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR bude v Slovenskom národnom divadle (SND) od pondelka 1. augusta preverovať hospodárenie inštitúcie.

Kontrolu, ktorú si vyžiadali v máji poslanci Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá, potvrdila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. „Kontrolóri NKÚ budú v SND skúmať hospodárenie divadla za obdobie rokov 2019 – 2021,“ spresnila.

V uvedenom období viedli divadlo traja riaditelia – Vladimír Antala, Peter Kováč a od januára 2021 súčasný šéf SND Matej Drlička. Poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá iniciovali kontrolu v rámci sporov, ktoré sprevádzali opatrenia týkajúce sa opernej zložky SND a redukcie jej sólistického súboru.

Vedenie SND kontrolu víta

Nespokojní sólisti upozornili, že redukciu interného súboru má kompenzovať angažovanie externých umelcov. To bude podľa nich znamenať stratu umeleckej identity opernej zložky SND, rovnako i vyššie náklady a nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami.

Manažment zas vysvetľuje opatrenia snahou o efektívnejšie hospodárenie i zvyšovanie umeleckej kvality divadla. Odkazuje na súčasné trendy divadelných scén v zahraničí.

Kontrolu NKÚ vedenie SND víta. „Ako štátna inštitúcia sme si plne vedomí toho, že podliehame kontrole. Aj preto sme pripravení vyjsť kontrolórom v ústrety v maximálnej možnej miere,“ uviedol generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Samotná kontrolná akcia má prebiehať až do druhej polovice novembra, ďalší čas je potrebný na spracovanie údajov a dát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko