Na hlavný obsah

Olena Zelenská v emotívnom prejave v Kongrese USA žiadala ďalšie zbrane

Hovorila aj o detských obetiach vojny.

Olena Zelenská v emotívnom prejave v Kongrese USA žiadala ďalšie zbrane
Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská vystupuje s prejavom pred členmi amerického Kongresu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská v stredu (20. 7.) vystúpila v americkom Kongrese. V emotívnom prejave zdôraznila, akých zverstiev sa ruské sily dopustili na civilistoch a predovšetkým na deťoch Ukrajiny. A pripojila výzvu o ďalšie zbrane, ktoré by odrazili postup ruských vojsk.

„Žiadam o zbrane… o protivzdušné obranné systémy, aby rakety nezabíjali deti v kočíkoch,“ povedala prvá dáma Ukrajiny. „Toto je Lisa. S týmto dievčatkom som sa stretla pred Vianocami, keď sme pripravovali vianočné pohľadnice, „povedala Zelenská a zaspomínala, aká bola Lisa „veselá, hravá malá uličnica“.

“Lise boli iba štyri roky, ale už medzi nami nie je,“ dodala Zelenská a ukázala brutálne zábery dievčaťa po tom, ako ju zabili. Členom Kongresu ukázala tiež snímky ďalších detí a rodín, ktoré zabili ruské sily za takmer päť mesiacov trvajúcej invázie na Ukrajinu.

„Proti našej krajine vedú nevyprovokovanú teroristickú vojnu. Rusko ničí náš ľud,“ povedala Zelenská. Ocenila zároveň podporu a pomoc, ktorú Spojené štáty zatiaľ poskytli.

Podľa odhadov amerického ministerstva zahraničia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zabili viac ako 5 000 civilistov. A to vrátane niekoľkých stoviek detí, napísal spravodajský server New York Post.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet