Na hlavný obsah

Po takmer 10 rokoch zaznamenali v USA prípad detskej obrny

Pacient v dôsledku infekcie ochrnul.

Po takmer 10 rokoch zaznamenali v USA prípad detskej obrny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch zaznamenali vo štvrtok (21.7.2022) prvý prípad detskej obrny za takmer desaťročie. Ako uviedli zdravotnícke úrady v štáte New York, prípad sa týka nezaočkovaného dospelého pacienta z okresu Rockland severne od Manhattanu.


Pacient, ktorý začal symptómy pociťovať pred mesiacom, podľa miestnych zdravotníckych orgánov v dôsledku infekcie ochrnul. Aj keď pacient už nie je infekčný, príslušné orgány zisťujú, ako prišlo k nakazeniu a či boli vírusu vystavení aj ďalší ľudia. Nakazená osoba v nedávnej dobe mimo územia USA necestovala, dodali zdravotníci.


Priblížili, že pacient sa zrejme nakazil vírusom pochádzajúcim z vakcíny a pravdepodobne sa nakazil od osoby zaočkovanej vakcínou so živým vírusom. V USA ju vyradili v roku 2000, v iných krajinách však túto vakcínu stále používajú.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP) sa v USA sa prípad detskej obrny naposledy vyskytol v roku 2013. Išlo o sedemmesačné dieťa, ktoré sa s príbuznými do USA presťahovalo krátko predtým z Indie.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet