Na hlavný obsah

Pokračujúce horúčavy robia Slovákom problémy

Vysoké teploty zvyšujú aj počet zásahov záchranárov.

Prvý júlový deň sprevádzali na Slovensku horúčavy. Teplota na niektorých miestach atakovala 39 stupňov. Extrémne teplé počasie sťažuje aj najbežnejšie úkony. Napriek výstrahám meteorológov a odporúčaniam lekárov pribúdajú kolapsy z tepla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mesiac jún má nový teplotný rekord

Tohtoročné leto už má prvého lámača historických rekordov. Je ním posledný júnový deň.

„Vo štvrtok (30. 6.) namerali na meteorologickej stanici v Somotore na juhu východoslovenskej nížiny 38,8 stupňa Celzia a je to nový rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre jún na Slovensku v celej histórii meteorologických meraní,“ hovorí Pavel Faško, klimatológ SHMÚ.

Prvý júlový deň akoby chcel nadviazať na júnový rekord. Ortuť teplomerov dosahovala miestami 39-tky. Takúto hodnotu sme už v júli na Slovensku mali.

V roku 1905 v Hurbanove, kedy bolo presne 39 stupňov na tejto meteorologickej stanici. Stalo sa to aj v 50-tych rokoch 20. storočia v niektorých letách. Ale teraz v posledných desaťročiach je týchto rokov, kedy sa takáto vysoká hodnota teploty vzduchu dosiahne už viac,“ pokračuje Faško.

Horúčavy spôsobujú kolapsy

Pribúdajú aj kolapsy z tepla. K počiatočným príznakom patria nevoľnosť a malátnosť. Pri prehriatí je dobré ochladzovať a podávať človeku tekutiny v malých dúškoch.

Za štvrtok sme mali na území celého Slovenska až 122 zásahov. Keď nastúpia už úporné bolesti hlavy, nevoľnosť, napínanie na zvracanie, prípadne až zvracanie, a aj taká krátkodobá strata, poruchy vedomia, tak to už je naozaj problém. Vtedy treba volať na 155,“ vysvetľuje Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Predísť tomu možno v prvom rade dodržiavaním pitného režimu, a to priebežne po celý deň. K čistej vode, ktorá má byť základom, sa môžu kombinovať minerálky, ovocné a zeleninové šťavy. Je lepšie obmedziť pitie kávy a vyhnúť sa alkoholu. Vonku treba mať pokrývku hlavy a ľahký odev.

Počas horúčav treba opatrne zaobchádzať aj s klimatizáciou, aby ľudia nedostali teplotný šok. Rozdiel medzi teplotou vnútri a vonku by nemal presiahnuť osem stupňov, a to ani počas najteplejších dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko