Na hlavný obsah

Pri hasení požiarov v Maroku zahynul dobrovoľný hasič

Po niekoľkých dňoch pokoja trápia krajinu nové požiare.

Pri hasení požiarov v Maroku zahynul dobrovoľný hasič
Hasenie požiarov v Maroku. Foto: TASR/AP

Jeden dobrovoľný hasič zahynul a ďalší utrpel zranenia pri lesnom požiari v severnom Maroku, kde po niekoľkých dňoch pokoja vypukli nové požiare. V utorok (26. 7.) o tom informovali miestne úrady a agentúra AFP.

Obe obete pomáhali v pondelok (25. 7.) pri operáciách zameraných na uhasenie požiaru v provincii Táwnát neďaleko miest Fás a Maknás, uviedla AFP. Zraneného dobrovoľníka hospitalizovali, ale jeho život nie je v ohrození.                  

Hasičské služby pracovali počas noci na tom, aby požiar úplne dostali pod kontrolu. Podarilo sa im tiež zaistiť bezpečnosť civilného obyvateľstva.

Náročné obdobie pre krajinu

Plamene zničili v regióne približne 33 hektárov lesa. V posledných hodinách sa v severnom Maroku znova rozhorelo niekoľko požiarov rôzneho rozsahu, predovšetkým v provincii al-Aráiš, ktorú aj nedávno ničili lesné požiare a vyžiadali si vtedy jedného mŕtveho.

Marocká vláda uvoľnila v piatok (22. 7.) núdzovú pomoc vo výške takmer 30 miliónov eur pre obyvateľov postihnutých lesnými požiarmi a tiež na zmiernenie vplyvu na poľnohospodárske činnosti a životné prostredie.

Lesné požiare zničili v polovici júla na severe kráľovstva vyše 10 500 hektárov pôdy. Maroko, trápia posledný mesiac vlny horúčav a sucho. Vedci vravia, že zmena klímy zapríčinená ľuďmi ešte viac zhoršuje extrémy počasia, pričom globálne otepľovanie vedie k zvýšeným rizikám vzniknutia vĺn horúčav, obdobia sucha a lesných požiarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet