Na hlavný obsah

Rusko chce doplniť nedostatok vojakov dobrovoľníkmi

Prápory by do konca augusta mohli získať 34 000 nových vojakov.

Rusko chce doplniť nedostatok vojakov dobrovoľníkmi
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci v historických uniformách Červenej armády počas vojenskej prehliadky v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko spustilo podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) „dobrovoľnícke mobilizácie“ s cieľom doplniť nedostatok vojakov do svojich síl v čase prebiehajúcej ofenzívy na Ukrajine.

Informuje na základe štvrtkovej (14. júla) správy denník The Guardian. V novej správe ISW sa píše, že Kremeľ „pravdepodobne nariadil federálnym subjektom (čiže regiónom), aby vytvorili dobrovoľnícke prápory. Tie sa majú podieľať na ruskej invázii na Ukrajinu, namiesto toho, aby v Rusku vyhlásili čiastočnú alebo úplnú mobilizáciu“.

Každý región Ruska musí podľa zverejnenej správy vytvoriť aspoň jeden dobrovoľnícky prápor. Termín mobilizácia dobrovoľníkov podľa ISW zrejme naznačuje, že Kremeľ nariadil 85 „federálnym subjektom“ – vrátane okupovaného mesta Sevastopoľ a Krymu – aby verbovali dobrovoľníkov.

Finančná motivácia

Majú ich stimulovať finančnou odmenou s cieľom vytvorenia nových práporov. Je to namiesto toho, aby sa v rámci mobilizácie museli spoliehať na odvádzanie brancov či na povinné povolávanie všetkých záložníkov.

Ak by v každom regióne vznikla najmenej jedna vojenská jednotka zložená zo 400 mužov, dobrovoľnícke prápory by mohli do konca augusta získať až do 34 000 nových vojakov, píše britský denník odvolávajúc sa na ruské médiá.

Regionálni predstavitelia údajne verbujú mužov od 50 rokov na šesťmesačné kontrakty. Ponúkajú im mesačné platy od 3750 dolárov (3492 eur) do 6000 dolárov (5987 eur).

Niektoré regióny údajne ponúkajú bonusy za okamžité prihlásenie sa do spomínaných jednotiek. Pohybujú sa vo výške 3400 dolárov (3393 eur). Vojaci majú nárol aj na rozličné sociálne benefity pre nich a ich rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet