Na hlavný obsah

Slovensko by dokázalo pokryť vlastnú spotrebu hovädzieho mäsa, dobytok však smeruje za hranice

Chýbajú bitúnky aj dotácie.

Na pultoch slovenských predajní je hovädzie mäso najmä zo zahraničia aj napriek tomu, že domáci chov by pokryl jeho celkovú spotrebu. Vykŕmený dobytok však smeruje za hranice. Na Slovensku chýbajú bitúnky a nedostatočné sú aj dotácie.

Na jednu mäsovú kravu dostane chovateľ dotáciu len 30 eur na rok. Obávajú sa budúceho roka, keď sa systém ešte zmení. Hoci očakávali podporu na narodené teľa, ako je to v zahraničí, nestane sa tak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Vylúčil sa aj výkrm dobytka, čo sa dotklo aj mäsových kráv. Tieto kroky už berieme zo strany ministerstva ako diskriminačné,“ povedal riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka na Slovensku Ivan Nemčovský.

Rezort tvrdí, že výkrm slovenského dobytka podporovať chce. Zmeny v dotáciách obhajuje.
„Mäsové kravy budú podporené inými spôsobmi, keďže ich počty sa vyvíjajú lepšie ako napríklad počty dojníc,“ vyjadril sa hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Záujem o hovädzinu pretrváva

Na raste počtu mäsových kráv sa podpisuje aj to, že k nim prechádzajú tiež dojnice, keď sa produkcia mlieka už neoplatí. To, že zvieratá smerujú za hranice, priznávajú aj chovatelia, podľa ktorých sa však vyvážajú aj viac podporené produkty.

Na farme v Poprade majú skúsenosť s tým, že chýba spracovanie, a pre nízke dotácie nevedia konkurovať cenám dovezených produktov.

„Čo sa týka odbytu mäsa na Slovensku, je dosť slabý. Veľa zvierat končí na zahraničných trhoch. Hlavnými odberateľmi sú Poľsko, Kosovo, Libanon, poprípade Taliansko,“ hovorí konateľ farmy Bully v Poprade.

Záujem o hovädzinu medzi spotrebiteľmi pretrváva. Priemerný Slovák ročne zje asi 5,5 kilogramu. Zo Slovenska pochádza však iba 1,5 kilogramu. Práve vyvážané zvieratá by pritom dokázali pokryť slovenskú spotrebu naplno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika